Suvremeni ljubavni simboli ali i stari običaji

Svadbeni ples Folklornog društva Cere: mladenka slikana s leđa, sa starinskim svadbenim velom (Lenka ŠAJINA)
Svadbeni ples Folklornog društva Cere: mladenka slikana s leđa, sa starinskim svadbenim velom (Lenka ŠAJINA)

Hvalevrijednu inicijativu pokrenula je prošle godine Turistička zajednice općine Žminj, obilježavajući blagdan Valentinova na pomalo drukčiji način, predstavljajući i ističući što više domaćih, lokalnih i zavičajnih tradicija, proizvoda i gesta vezanih uz ljubav. Manifestacija je nazvana "Love made fest", no unatoč prvim asocijacijama, u prvom planu je ipak - rukotvorstvo. U žminjskoj kinosali je tijekom čitave subote održavan sajam kreativnih rukotvorina i domaćih proizvoda, simboličnih ali i uporabnih poklona za Valentinovo. Nudili su se suveniri, jastučići, kolači, kozmetički i prehrambeni proizvodi pa i poneki ljubavni napitak, sve u prevladavajućoj crvenoj boji i obliku srca.

Povijest vjenčanja

Posjetiteljima je ponuđeno još mnogo zanimljivosti. Povijest vjenčanja u Žminju prikazana je zanimljivom izložbom fotografija, dokumenata i svatovskih memorabilija, nazvanom "Smo vas prišli zvat na pir": mnogi su parovi iz žminjskog kraja za izložbu posudili fotografije sa svojih vjenčanja, a dužna pažnja posvećena je i svatovskim sviračima koji su višedesetljetnim nastupima na svadbama postali nadaleko popularni.

Poznati žminjski uzgajivač ptica Josip Kresina pokazao je svoje svjetske šampione, križance češljugara i kanarinaca, čime je i oživljena pučka izreka "Sveti Valentin, pod svakim grmom pir", koja se, naravno, odnosi na ptice i proljetno buđenje prirode. Vrlo se zabavnom pokazala i "Fotkalica", usluga na licu mjesta za parove koji su se poželjeli slikati u veselo dizajniranom ambijentu s duhovitim rekvizitima i šaljivo-romantičnim natpisima.

Popularni Jole za kraj

Na otvorenju Love made festa nastupile su žminjske mažoretkinje, a popodne je Folklorno društvo Cere prikazalo starinski običaj vjenčanja uz neobičan mladenkin svadbeni veo napravljen od dugačkih raznobojnih vrpci. U Love made fest masovno su se uključili i žminjski kafići i pizzerije, nudili su posebne popuste, kao i frizerski saloni i cvjećarnice, a u restoranima i konobama nuđeni su posebni meniji za parove po popularnim cijenama. I za kraj 2. Love made festa priređena je zabava na kojoj je pjevao popularni Jole, za ovakvu priliku odlično pogođen gost. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter