Suvremena umjetnost kao medij komunikacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program Festivala vizualnih i audio medija Vizura aperta, koja se u Momjanu održava od 2000. godine, nastavljen je prezentacijom projekta zagrebacke Udruge "Slobodne veze" koju vode Nataša Bodrožic i Ivana Meštrov, jedna od kustosica ovogodišnjeg momjanskog festivala. "Slobodne veze" su edukacijski program koji se bavi presjekom medunarodne umjetnicke prakse sa željom približavanja relevantne umjetnicke produkcije, odnosno umjetnika koji su obilježili ili još uvijek odreduju kretanja u podrucju suvremene umjetnosti, potencirajuci susret, dijalog i razmjenu.

Program za 2009. godinu odnosi se na dio istocne Europe, gdje su procesi transformiranja u prostoru, kolokvijalno oznacenom kao postsocijalisticka Europa, daleko su od uniformnih. Od bivših komunistickih zemalja svaka je na svoj nacin proživjela tu epohu te su iz te razlike nastale vrlo razlicite kulturne i umjetnicke scene. Tako je Ivana Meštrov posjetiteljima i studentima, sudionicima radionica, prezentirala radove nastale u Kišinjevu i Bukureštu, glavnim gradovima Moldavije i Rumunjske u kojima je u projektima sudjelovalo dvadeset umjetnika iz te dvije zemlje .

Studenti likovnih akademija iz Londona i Zagreba u multimedijalnim radionicama istražuju prostor i odnose u njemu. Svoje radove baziraju na momjanskim aktualnim temama, problemima prometne (ne)povezanosti, morem, suživotom i drugim društvenim aspektima. Sve ce to izložiti u srijedu navecer, kada festival završava, kada ce svoje radove prezentirati i sudionici radionice "Laboratorio bambini", u kojoj su djeca iz Momjana.


Podijeli: Facebook Twiter