Suvremena umjetnička svjedočenja


U Zavičajnom muzeju grada Rovinja otvorena je izložba "Beograd -Istra", kojom se 54 umjetnika, članova beogradskog Udruženja likovnih umjetnika Srbije, rovinjskoj publici predstavilo sa šezdeset radova. Riječ je o uzvratnoj izložbi, koja je uslijedila nakon posjeta i izložbe istarskih umjetnika u Beogradu, a  cilj je uspostava čvršćih kulturnih odnosa Hrvatske i Srbije, odnosno gradova Rovinja i Beograda.

Autentična umjetnička potraga

- Skupna izložba beogradskih umjetnika organizirana je u suradnji Zajednice Srba Rovinj, Istarske županije, Udruženja likovnih umjetnika Srbije i Zavičajnog muzeja Rovinj. Sastoji se od šezdeset radova, članova Udruženja likovnih umjetnika Srbije, a nastala je kao rezultat natječaja i poziva. Sam odabir izlagača obavio je stručni savjet, kojeg čine likovni umjetnici: Milan Stašević, Ranka Lučić Janković, Julijana Protić, Maja Beganović, Ivan Gračner i Miloš Đorđević, rekao je na otvaranju Vedran Vučić, jedan od organizatora izložbe.

- Umjetnička svjedočenja izabranih umjetnika za ovu izložbu su različita, sva su u polju suvremenih kretanja, ali su autentična potraga za vlastitom umjetničkom egzistencijom. Likovni umjetnik u ulozi selektora postavlja drugačija pitanja koja su uvjetovana njegovim osobnim stvaralačkim istraživanjima, ili određenim recentnim pojavama, ali je svakako subjektivniji. Ovo su dileme koje se odnose i na ovogodišnji izbor autora za ovu izložbu, ali na ovaj način odvija se transparentna filtracija kvalitete likovnih tendencija i svakog pojedinačnog djela, zapisala je Natalija Cerović u katalogu izložbe objašnjavajući izbor dijela za izložbu. Uz to je dodala da su članovi savjeta, zagledani u svako pojedinačno djelo, u njemu prepoznali vrijednosti i značenja koje bi tek budući stavovi trebali potvrditi.

Bruno Mascarelli pozvan u Beograd

Uz Mariju Smolicu, ravnateljicu rovinjskog Zavičajnog muzeja, brojnoj se publici na otvaranju obratio i viši kustos Muzeja, Dario Sošić, usporedivši izložbu s rovinjskom Likovnom kolonijom.

- Na ovogodišnjoj je Likovnoj koloniji sudjelovalo 60 umjetnika sa osamdesetak radova, dok na izložbi "Beograd- Istra" imamo prilike vidjeti  60 recentnih radova 54 istaknuta autora. No, vezano za osnivanje Likovne kolonije, koja je ujedno i jedan od prepoznatljivijih likovnih događaja Rovinja, potrebno je istaknuti i da su mnogi ondašnji autori iz Srbije i Beograda, bili njeni aktivni sudionici i izlagači, rekao Sošić, iskoristivši prigodu za pozdrav doajenu Likovne kolonije, Brunu Mascarelliju, te Arsi Jovanoviću, koji kako je istaknuo, u svakom pogledu i detalju, mogu  potvrditi njegove riječi. Upravo je činjenicu da je veliki Bruno Mascarelli, osoba koja je u likovnom i umjetničkom pogledu zadužio Rovinj i Rovinjce, iskoristila je Dušanka Subotić Homen, inače idejna začetnica izložbe, da ga pozove u Beogradu te mu organizira samostalno predstavljanje.

Zahvalu svima koji su osigurali i organizirali izložbu u ime  Zajednice Srba Rovinj uputila je glasnogovornica Slavica Popadić, dok je istarska dožupanica Viviana Benussi, uz riječi kako je umjetnost ta koja nas veže i spaja, i koja ne poznaje granica - izložbu "Beograd- Istra" proglasila otvorenom. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter