Suvremena i šašava antidrama o hirovitosti zbilje

Snimio Andi BANČIĆ
Snimio Andi BANČIĆ

Porečko kazalište bilo je i u petak navečer dupkom puno, kada je na pretposljednjoj večeri 10. festivala komedije i smijeha "Zlatni zub" odigrana vrlo neobična predstava "Zbunjoza".

Publika se baš dobro zabavila s ovom šašavom dramskom igrom u produkciji Playdrame i Gradskog kazališta mladih Split, koju je režirao Ivan Plazibat. Komedija je nastala prema tekstu njemačkog dramatičara, prevoditelja i redatelja Mariusa von Mayenburga koji je jedna od najznačajnija figura u europskom kazalištu. 

Njegovi junaci uvijek propituju svoje nejasne identitete, a tako je i u "Zbunjozi" u kojoj su glumili Nikša Arčanin, Bojan Brajčić, Sara Ivelić i Ana Marija Veselčić. 

Predstava na duhovit način prati dva bračna para kroz niz scena i neočekivanih transformacija. Bračni par, Eva i Robert, dolaze kući nakon odmora. Biljka u njihovom stanu izgleda drugačije. Pronalaze pismo u kojem stoji da im je električna energija isključena. Ulaze Judith i Sebastian, prijatelji para, koji su trebali brinuti o stvarima dok njih nema. Međutim, oni se u Evinom i Robertovom domu ponašaju kao gazde i izbacuju ih van. Eva i Robert se vraćaju na scenu kao dadilja i sin drugog para. Tu su zatim i neočekivane transformacije glumaca koji su bili SS oficir, skijaš, los, vulkan, breskva. 

Ova suvremena antidrama, iliti parodija drame, teatra i samoga života krcata je glumačkim metamorfozama koja ostavljaju dojam šašavog uratka. Publika se prepustila bizarnim situacijama, i jezivima i komičnima, prelijevanju scena u kojima u glumci mijenjali identitete. Ali to nije bilo oštro ograničeno, jer bi se obično s kratkim zakašnjenjem uočilo da se zbiva nova situacija, čak i likovi koji bi zadnji banuli na pozornicu dovukli su ostatke prethodne pričice dok se nisu uskladili s ostalima - i onda bi se sve još jedanput raspalo. 

"Zbunjoza" je bila točno onako kako su je autori najavili - komedija o hirovitosti stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kazališta. Dodajmo na kraju da je za scenu bio zadužen Ozren Bakotić, kostime Ana Marin, skladbe Tomislav Topić, a svjetlo Siniša Jakovčević. (Tanja KOCIJANČIĆ)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter