Suvremen i istraživački slikarski optimizam

Jedan od radova Dejana Kljuna
Jedan od radova Dejana Kljuna

Izložba akademskog kipara Dejana Kljuna otvorena je u Multimedijalnom centru umaškog Pučkog otvorenog učilišta. Postav su, u prisustvu autora, otvorile ravnateljica Učilišta Sanja Benčić i povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout.

Dejan Kljun je istaknuo kako je ova izložba ponešto udaljena od njegovog osnovnog medija kiparstva, ali da mu je slikarstvo izuzetno blisko te da u tom mediju izražava drugačije preokupacije nego što to čini u kiparstvu. Kazao je i da vjeruje da je njegov izraz u oba medija istovjetan.

Svijet boja

- Ako bi htjeli sažeto opisati slikarstvo Dejana Kljuna, ključne riječi – kao svojevrsni diskurzivni orijentiri, bile bi boja, gesta, energija, vibracije, sinestezija i apstrakcija, uz dodatak sintagme "suvremeno filtriranje matrice povijesnih avangardi". A upravo nekako tim sekvencijalnim nizom ovo slikarstvo nas i zapljuskuje kad se nađemo u njegovoj blizini, preplavljujući nas u prvom naletu, poput snažnog udarnog vala, kolorističkim doživljajem, koji puni sva naša osjetila, razgaljuje emocije i odvodi nas u jedan gotovo hipnotički svijet boja, ritmova i energija, istaknula je Višnja Slavica Gabout, koja je i autorica predgovora u katalogu izložbe. Ona uz ostalo ističe i da "ipak u Kljunovu slikarstvu nisu sve boje snažne i silovite, nisu sve osunčane i nisu sve ekspresionistički pokrenute. Na sasvim suprotnom polu njegova kolorističkog spektra stoje, suprotstavljene toplima, hladne boje - zelene i bijele, koje su svježe i prozračne, fluidne i tankoćutne."

Suvremenost

Zaključujući osvrt Gabout naglašava da "premda na prvi pogled determiniran matricom apstraktnog ekspresionizma i sličnih povijesnih avangardi, umjetnikov pristup slikarstvu ovdje je suvremen i istraživački, a njegovo shvaćanje zbilje u suglasju s današnjim vremenom. Zato tu realnost možda i nije stvarna, ali je odabrana, željena; i zato je angažirano istaknuta važnost postojanja i uvažavanja: osobnih svjetova i mikro-prostora; stvarnih, ali i imaginarnih pejzaža; vizije i imaginacije, suvremenih zvukova i ritmova; želja i emocija. A iznad svega optimizma i dobrih vibracija."

Dejan Kljun je rođen je 1979. u Rijeci, gdje je završio Srednju školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. Godine 2004. diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Mire Vuce. Za vrijeme studija, u sklopu međunarodne razmjene studenata (CEEPUS), studijski je boravio na Umjetničkoj akademiji u Ljubljani (Slovenija). Počinje izlagati 2003. i otad sudjeluje na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, kao i na festivalima i manifestacijama alternativne i nezavisne kulturne scene. Često se uključuje u rad mnogih domaćih i inozemnih likovnih radionica, a 2004. g. utemeljio je i otad je voditelj radionice "International Art Camp TARSA". Višestruko je nagrađivan. Od 2008. godine je na ALU Zagreb na specijalističkom doktorskom studiju iz  kiparstva.

Otvorenje izložbe su popratili i glazbeni ritmovi DJ Ivana Mastermixa.

Umaška izložba Dejana Kljuna može se razgledati do 14. svibnja. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter