Suveniri, gastronomija i Istra mix

S predstavljanja programa TZ-a Pule, Fažane, Vodnjana i Medulina (B. PETROVIĆ)
S predstavljanja programa TZ-a Pule, Fažane, Vodnjana i Medulina (B. PETROVIĆ)

U pulskoj Turističkoj zajednici danas je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljene zajedničke manifestacije turističkog klastera južne Istre; Istrian hand made - ljetni sajam istarskih suvenira, Istra gourmet - sajam istarskih gurmanskih proizvoda i Istra mix - sajam istarskih gurmanskih proizvoda i suvenira.

Kako je navela Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ-a Pule, zajedno sa zajednicama općina Medulin, Fažana i Vodnjan te u suradnji s Obrtničkom komorom Istre, već osmu godinu, odnosno četvrtu zaredom, organiziraju ove manifestacije čiji je cilj ponuditi turistima autohtone i kvalitetne proizvode.

Na Ljetnom sajmu obrtnika svaki tjedan, od 15. lipnja do 15. rujna obrtnici će izlagati, prodavati i proizvoditi suvenire i rukotvorine i to ponedjeljkom i utorkom, od 20 do 23 sata u Puli, srijedom u Fažani, četvrtkom u Premanturi i petkom u Medulinu. Zanimljivost je ove manifestacije da se neki od predmeta direktno izrađuju pred turistima. Na sajmu će ove godine sudjelovati 17 obrtnika koji će turistima ponuditi ukrasne i uporabne predmete u keramici, staklu, proizvode od lavande, nakit od maslinova drva…

Sajam Istra gourmet održavat će se također od polovice lipnja do polovice rujna i to ponedjeljkom u Premanturi, utorkom u Medulinu, srijedom u Fažani, četvrtkom u Barbarigi dok petkom gostuje na pulskom Forumu, također od 20 do 23 sata. Na njemu će sudjelovati izlagači pršuta, sira, maslinova ulja, vina, rakije te proizvođači proizvoda od tartufa, smokava, meda…

Novost je ove godine sajam Istra mix - Sajam istarskih gurmanskih proizvoda i suvenira koji će se u Puli održavati subotom od 20 do 23 sata, a turistima će ponuditi kombinaciju suvenira i gastro delicija.

 Melita Peroković, direktorica TZ-a Fažane, rekla je da se ove manifestacije u njihovu gradu spajaju s njihovom manifestacijom "Tradicijski dani", koja se i inače održava srijedom i turistima nudi raznolike radionice, folklor, proizvode male ribarske akademije. Morena Smoljan Makragić, direktorica TZ-a Vodnjan navela je da su se oni odlučili za manifestaciju Istra gourmet koja u četvrtak kreće iz Barbarige, dok je Aldo Dobrovac, direktor medulinskog TZ-a rekao da će oni uz ove imati i svoju manifestaciju "Gastro Istra" u kojoj će se tipična istarska jela prodavati "na pjate". Ova manifestacija na medulinskoj će se rivi održavati subotom i nedjeljom. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter