Suu Kyi: Nasilje u Mianmaru je međunarodna tragedija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnica burmanske oporbe Aung San Suu Kyi u četvrtak je nasilje između budista i muslimana na zapadu Mianmara nazvala "velikom međunarodnom tragedijom" i pozvala na veću kontrolu granice s Bangladešom kako bi se prekinula ilegalna imigracija.

U sukobima budista i muslimana u državi Rakhine, na zapadu Mianamra poginulo je od lipnja najmanje 180 ljudi, više od 110.000 je raseljeno, uglavnom pripadnika naroda Rohingya, koje Ujedinjeni narodi smatraju jednom od najprogonjenijih manjina na planetu.

Na pitanje informativnog kanala NDTV-a, čelnica burmanske oporbe i dobitnica Nobela za mir je tijekom posjeta Indiji izjavila da ne govori u ime muslimanske manjine Rohingya koji žive s obje strane granice, te da se zalaže za pomirenje. "Ne zaboravite da su zločini počinjeni s obje strane i zato ne želim stati ni na jednu stranu i želim raditi na pomirenju", izjavila je dobitnica Nobelove nagrade za mir. "Još ima puno ilegalne imigracije iz Bangladeša. Moramo to prekinuti jer nikada nećemo riješiti taj problem", dodala je.

Oko 800.000 Rohingya živi u državi Rakhine, naseljenoj većinom budistima. Pripadnicima Rohingya je bivša mianmarska vojna hunta oduzela državljanstvo i većina stanovnika ih doživljava kao ilegalne imigrante iz Bangladeša. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter