Suu Kyi dolazi u Oslo po Nobelovu nagradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnica burmanske oporbe Aung San Suu Kyi preuzet ce 16. lipnja u Oslu Nobelovu nagradu za mir koja joj je dodijeljena 1991., a koju dosad nije mogla primiti zbog boravka u pritvoru, priopcio je norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade u ponedjeljak.

Šezdesetšestogodišnja Suu Kyi održat ce u gradskoj vijecnici u Oslu i prigodan govor, koji je u njezino ime prije dvadeset godina izrekao njezin sin Alexander Aris. Prigodom tog prvog putovanja izvan domovine u zadnjih dvadeset godina, Suu Kyi ce posjetiti i Veliku Britaniju, gdje ce se obratiti zastupnicima obaju domova britanskog parlamenta.

Britanski premijer David Cameron pozvao je mianmarsku prodemokratsku celnicu da posjeti London kada je u travnju boravio u Mianmaru. Suu Kyi treba u Veliku Britaniju stici 18. lipnja, gdje ce primiti pocasni doktorat Oxfordskog sveucilišta, gdje je studirala 1960-ih.

Suu Kyi, koja je u zadnje 24 godine najveci dio vremena provela u kucnom pritvoru, podnijela je zahtjev za izdavanje putovnice odmah nakon povijesnih izbora za mianmarski parlament 1. travnja.


Podijeli: Facebook Twiter