Sutra "Uže" Alfreda Hitchcocka u Bijelim večerima

 "Uže" - najeksperimentalniji Hitchockov  film
"Uže" - najeksperimentalniji Hitchockov film

Sutra će u Klubu Pulske filmske tvornice u 20 sati, uz slobodan ulaz, biti održane književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom, a na meniju je knjiga "Uže" Patricka Hamiltona odnosno istoimena filmska adaptacija Alfreda Hitchcocka.
 
Prvi Hitchcockov Technicolor film s Jamesom Stewartom, Johnom Dallom i Farleyom Grangerom u glavnim ulogama temelji se na istoimenom kazališnom komadu engleskog dramatičara i romanopisca Patricka Hamiltona iz 1929., za koji se kaže da je nadahnut stvarnim ubojstvom 14-godišnjeg Bobbyja Franksa. Godine 1924. dvojica studenata Sveučilišta u Chicagu htjeli su pokazati kako mogu počiniti umorstvo i izvući se, no nije im uspjelo.
 
Radnja drame bliske trileru odigrava se na prvom katu kuće u Mayfairu u Londonu 1929. U njoj dvoje mladih studenata, Wyndham Brandon i Charles Granillo, ubiju 
sveučilišnog kolegu Ronalda Kentleya kako bi dokazali svoju tobožnju intelektualnu superiornost. Na početku, oni skrivaju Kentleyevo tijelo u kovčeg koji će tijekom zabave za njegove prijatelje i obitelj biti iskorišten za bife. Inače, Hamilton je najpoznatiji po romanima u kojima je, koristeći dickensovski narativni stil i opor crni 
humor, prikazivao značajke ulične kulture međuratnog Londona, a pogotovo njegovih siromašnijih stanovnika spram kojih izražava veliku simpatiju.
 
U ovom najeksperimentalnijem Hitchockovom filmu dvoje studenata zadave 'inferiornijeg' kolegu, čije tijelo sakriju u svom apartmanu. Kako bi testirali 'savršenost' zločina pozovu potom na večeru njegove prijatelje i obitelj. Ova psihološka drama/krimić/triler poznata je po tome što se odvija u stvarnom vremenu, ali i po minimalnoj montaži te dugim kadrovima (do desetak minuta) zbog kojih se čini da je sačinjena od jedinstvenog filmskog plana. (Z. A.)
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter