Sutra uprizorenje uskočke bitke u Labinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povijesno-scenski spektakl Uskočki dan održat će se sutra u starom gradu Labinu u sklopu Labin Art Republike. Vrhunac priredbe očekuje se u 21.30, kada ispred vrata sv. Flora počinje uprizorenje uskočke bitke, povijesne borbe u kojoj su Labinjani, u slavnoj Noći sv. Sebastijana 1599. godine, obranili svoj grad od prebjega iz krajeva pod osmanskom vlašću.

Najavljene su scene pojedinačnih i skupnih borbi, uz pucanje iz pušaka i kubura, okršaji mačevima, kopljima i buzdovanima, u koreografiji i dramskoj izvedbi kostimiranih sudionika iz Družbe vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice. Sudjelovat će i povijesna postrojba Kliških uskoka. Za finale je, od 22.30 sati, predviđena viteška borba s vatrom.

U uvertiri će, pak, od 16 sati na starogradskom Šetalištu san Marco biti upriličen srednjovjekovni sajam. Nudit će se tematska odjeća, kožnati proizvodi, drvene igračke, nakit te prehrambeni artikli, poput kupinovog vina i pekmeza. Koprivnička udruga Stari zanati približit će drevne zanatlije: kovače, užare, lončare, košare.

U 20 sati posjetitelji će se u vojnom taboru u Loži moći okušati u viteškim vještinama, na radionicama streličarstva i bacanja bodeža. Ondje pola sata kasnije počinje Bitka za zlatni kalež. U programu će sudjelovati i Plesna skupina povijesnih plesova Kontea iz Konjščine. (I. RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter