Sutra u podne prosvjed Hvidre ispred Sabora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U znak protivljenja najavama smanjenja mirovina hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, Hvidra je za sutra u podne najavila prosvjed ispred Hrvatskog sabora na kojemu očekuje 1.500 svojih članova, ističući da ni oni niti njihove obitelji ne mogu više snositi posljedice "nečijeg neznanja i nesposobnosti u vođenju poslova za koje su izabrani".

Pozivajući se na zaključke subotnjega Sabora Zajednice županijskih zajednica Hvidre, ta je udruga danas priopćila da će prosvjed organizirati "zbog ugrožavanja osnovnih egzistencijalnih prava te potpunog ignoriranja i neuvažavanja mišljenja i prijedloga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata od strane Ministarstva branitelja i Vlade RH".

U udruzi osuđuju Vladine najave daljnjega smanjivanja mirovina i mirovinskih primanja hrvatskim ratnim vojnim invalidima, braniteljima i članovima njihovih obitelji. Posebno su, ističu, ogorčeni objašnjenjima o očuvanju državnog proračuna, budući da su ukupna primanja branitelja od 2001. godine, napominju, smanjena do 40 posto.

Naglašavaju da su ratni vojni invalidi već uvelike dali svoj doprinos u spašavanju svoje države, za koju su se borili. Upozoravaju da nijedna društvena skupina nije nikada bila u ovako podređenom položaju kao hrvatski ratni vojni invalidi, branitelji i članovi njihovih obitelji, budući da su stalno na udaru kritika i "očito predstavljaju najveći teret državi u koju su ugradili dijelove svoga tijela i dali svoje živote".

"HRVI su dali dovoljno za opstojnost države i ne mogu snositi daljnja ugrožavanja osnovnog egzistencijalnog statusa svojih obitelji radi saniranja teških posljedica nečijeg neznanja i nesposobnosti u vođenju poslova za koje su izabrani", poručuju iz Hvidre. Vladi zamjeraju i da u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, koji je od 22. listopada u saborskoj proceduri, nije prihvatila nikakve prijedloge udruga i institucija niti amandmane predsjednika Hvidre i HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića.

"U potpunosti se protivimo ukidanju svih članaka važećeg zakona kojima se ukida pravo na opskrbninu za korisnike obiteljske invalidnine, korisnike osobne invalidnine i hrvatske branitelje koji su nesposobni za privređivanje, a radi usklađivanja s drugim zakonom – Zakonom o socijalnoj skrbi, na temelju kojeg će veliki broj korisnika izgubiti svoja prava, te prijenosu nadležnosti na drugo ministarstvo – Ministarstva socijalne politike i mladih", ističu iz Hvidre.

Protive se i predloženom ukidanju zakonskog članka koji jamči pravo na besplatne udžbenike za djecu smrtno stradalog hrvatskog branitelja, HRVI-je i njihovu djecu te prijenos nadležnosti na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Traže usklađivanje osobne invalidnine HRVI-ja s porastom plaća u RH, budući da se proračunska osnovica, ističu, nije mijenjala od 2003. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter