Sutra u podne objava upisnih lista za srednje škole

Provjera rezultata upisa na oglasnoj ploči odlazi u prošlost, sve je zamijenio internet
Provjera rezultata upisa na oglasnoj ploči odlazi u prošlost, sve je zamijenio internet

Konačne liste upisa u srednje škole bit će objavljene sutra u informacijskom sustavu točno u podne. Prvi put elektronskim putem gotovo 45.000 hrvatskih osmaša upisat će jedno od 55.950 mjesta koliko ih ima u srednjim školama.

U Istarskoj županiji je na raspolaganju 2.651 mjesto za upis u 25 srednjih škola. Budući da su u istarskim osnovnim školama bila 1.872 osmaša, jasno je da je viška gotovo 800 mjesta, ali to ne znači da će svi učenici upisati upravo ono što žele.

Kao i svake godine, najveća se navala očekuje na gimnazijske programe, gdje ima 716 mjesta. Najviše mjesta otpada na strukovne četverogodišnje škole, oko 40 posto ukupne kvote, odnosno 1.078, a trogodišnje strukovne škole, gdje ostaje najviše praznih klupa, raspolažu sa 673 mjesta.

U program za medicinske sestre i tehničare opće njege, koji jedini traju pet godina, predviđen je upis 56 učenika, dok u dvogodišnjim programima, gdje se učenici obrazuju za pomoćna zanimanja, ima mjesta za njih deset. Za učenike s teškoćama u razvoju u prilagođenim i posebnim programima osigurano je 18 mjesta, dok umjetničke škole u Istri mogu upisati sto učenika.

Iako mnogi ravnatelji nisu željeli iznositi konkretne brojke učenika koji su zadovoljili kriterije, jer čekaju službenu objavu rezultata, vidljivo je da se situacija u školama koje zadnjih godina bilježe sjajne upisne rezultate nije promijenila uvođenjem e-prijava.

- Za nas su rezultati jako povoljni, izjavila je ravnateljica pulske Medicinske škole Gordana Ćoso, gdje očito neće biti potrebe za drugim upisnim krugom jer kandidata za upis u tri razredna odjeljenja imaju dovoljno. Previše se učenika prijavilo i na listu školskih programa Gimnazije i strukovne škola Jurja Dobrile u Pazinu, koja već godinama slovi za jednu od najpoželjnijih u Istri.

- Sve četverogodišnje smjerove smo popunili, a prijavljenih je bilo više nego slobodnih mjesta, čak i kod trogodišnjih imamo minimalno potreban broj učenika za formiranje razrednog odjeljenja. Jako smo zadovoljni, najviše je interesa za gimnaziju, na 84 mjesta prijavilo se 109 učenika, a neki su odustali kada su saznali da ne možemo upisati više od tri razreda pa ih je sada 100, kazao je ravnatelj Josip Šiklić. (Maša JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter