Sutra Tamara Obrovac, u subotu Bumbarska fešta

S prošlogodišnje Bumbarske fešte (D. ŠTIFANIĆ)
S prošlogodišnje Bumbarske fešte (D. ŠTIFANIĆ)

S koncertom Tamare Obrovac, koji će se održati sutra nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, počinje zabavni dio programa Dana grada Vodnjana koji će kulminirati Bumbarskom feštom u subotu. Bogat četverodnevni program najavili su danas gradska pročelnica za društvene djelatnosti Nensi Giachin Marsetič, direktorica gradske Turističke zajednice Morena Smoljan Makragić i gradonačelnik Klaudio Vitasović. Grad Vodnjan svoj dan slavi 10. kolovoza, na blagdan sv. Lovre, odnosno Lorenza, jednog od zaštitnika grada.

Sport i glazba

Svečana sjednica, na kojoj će Nagrada grada biti uručena istaknutom antifašistu Antonu Ferlinu, održat će se sutra u palači Portarol, točnije u prostoru iza palače, u starom torču (uljari), s početkom u 20 sati. Koncert Tamare Obrovac uslijedit će u 22 sata na istom mjestu. U petak glavni je događaj tradicionalni Polenta cup, natjecanje u kuhanju šuga za palentu na Narodnom trgu, na kojem nastupaju parovi koje čine poznate ličnosti.

- Natjecat će se deset ekipa u kojima će biti olimpijski prvak Giovanni Cernogoraz, modna kreatorica Antonela Gregorović, Doris Pinčić koja tumači Laru u TV-seriji, rukometaš Valter Matošević, vinar Bruno Trapan, pulska glumica Elena Orlić i drugi. Grad priprema palentu, natjecatelji kuhaju šugo, a program počinje u 20 sata. Potom na placi koncert imaju Gustafi, najavila je Giachin Marsetič. Već sutra ujutro, u 8.30, starta malonogometni turnir u organizaciji NK Vodnjana, a od 18 sati u ulici Forno Grande održava se Sajam kreativnosti na kojem izlaže 30 neprofesionalnih umjetnika iz Galižane, Peroja, Vodnjana i šire.

Aqua fun games

U subotu ujutro za djecu od 4 do 16 godina osmišljen je atraktivni program pod nazivom "Aqua fun games", a radi se o igrama s vodom na Narodnom trgu od 9.30 do 11.30. Prijave za sudjelovanje su u 9 sati. Središnji dio večernje Bumbarske fešte je trka na tovarima koja počinje u 19 sati sa startom i ciljem na Narodnom trgu te parada alegorijskih kola Trgovačkom ulicom, placom i Trgom slobode od 20 sati.

- Na trci će nastupiti 30 tovara, a među jahačima je prijavljeno i sedam žena. Staza će ići Trgovačkom ulicom do malog kružnog toka gdje će jahači preuzeti bisage i vratit se na Narodni trg. Koliko će biti sudionika alegorijskih kola još ne znamo jer su prijave još otvorene. Na placi će u subotu svirati Lidija Bačić i Night Express, na Župnom trgu Duo Nevera, a kod tržnice Duo Bevanda, rekla je Smoljan Makragić. Između jutarnjih vodenih igara za djecu i večernje trke na tovare, održat će se i 9. Smotra hrvatskog hladnokrvnog konja u Istri na sajmu od 12 sati, nogometna utakmica Veterana Vodnjan od 17 sati, sajam kreativnosti od 18 sati, te nastup pulskih mažoretkinja od 18.30 sati.

Besplatni programi

- Sve su manifestacije besplatne, a pripremili smo vrlo intenzivan program za ta tri, četiri dana. Pozivam sve Vodnjance i ostale da nam se priključe i uživaju u onome što smo im pripremili, rekao je gradonačelnik Vitasović. Sveta misa u čast svetog Lovre održat će se u župnoj crkvi sv. Blaža u nedjelju u 11 sati.

Dani otvorenih crkvi i galerija

U četvrtak, petak i subotu, od 18 do 21 sati, u sklopu programa "Vodnjanski svjetionici", bit će otvorene gradske crkve sv. Roka, sv. Katarine, sv. Jakova, Gospe Karmelske, sv. Martina i svetog Križa. U ta tri dana od 19 do 22 sata svoja će vrata posjetiteljima otvoriti i galerije - palače Bettica i Portarol, Galerija El Magazein, Atelier Silva Šarića, Apoteka, Memorijalna zbirka Vojvoda, ali i dva nova prostora - Ekomuzej udruge Istrian De Dignan na Narodnom trgu, iza bivšeg sjedišta Agroturista, te galerija Cal Nova 1787 u Trgovačkoj ulici koja je dodijeljena umjetničkoj obitelji Manzin. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter