Sutra štrajk upozorenja u Croatia Airlinesu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sutra u 6 sati ujutro zapocinje 24-satni štrajk upozorenja u Croatia Airlinesu, a štrajkat ce se jer poslodavac nije želio prihvatiti sindikalne zahtjeve tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru, izvijestila su cetiri sindikata koja djeluju u toj zrakoplovnoj tvrtci.

Tijekom štrajka odvijat ce se 80 posto letova, a 20 posto bit ce obustavljeno, navode sindikati.

Predstavnici koordinacije sindikata Croatia Airlinesa, u kojoj su cetiri od šest sindikata koji djeluju u toj tvrtci, tvrde da su upravi iznijeli minimalne zahtjeve koji se odnose na zadržavanje prava iz kolektivnog ugovora koji prestaje važiti 31. ožujka ove godine.

Zatražili su i ukidanje odluka koje po njihovom mišljenju utjecu na sigurnost letova i prestanak zapošljavanja preko vanjskih agencija. Medu zahtjevima sindikata su i sredivanje sustava napredovanja unutar tvrtke.

Sindikati tvrde da zbog štrajka tvrtka nece trpjeti komercijalnu štetu nego da su moguce i uštede, jer Croatia Airlines na floti aviona gubi dnevno do 147 tisuca eura ili 1,1 milijun kuna.

Za to odgovornom drže upravu na celu sa Sreckom Šimunovicem te smatraju kako je on dokazao da ne može izvuci tvrtku iz lošeg stanja.

U danas dostavljenom materijalu novinarima, cetiri sindikata tvrde da je Croatia Airlines u 10 godina proizveo gubitak od 950 milijuna kuna, a da je prošle godine, u mandatu Srecka Šimunovica, gubitak povecan za još 75 milijuna kuna. Tako su ukupni gubici premašili milijardu kuna i veci su od temeljnog kapitala, kažu sindikalci.

Uprava Croatia Airlinesa pak smatra da bi prihvacanje sindikalnih zahtjeva kompaniju u 2012. stajalo gotovo 18 milijuna kuna, dok bi se u 2013. taj iznos popeo na 22,5 milijuna kuna.

Poslodavac je, kažu u Upravi, tijekom kolektivnih pregovora nudio zadržavanje prava iz postojeceg kolektivnog ugovora, a manji dio iznimaka odnosio se iskljucivo na poštivanje zakonskih propisa.

Uprava drži da, imajuci na umu aktualni gospodarski trenutak, stanje u civilnom zrakoplovstvu i trenutna prava zaposlenih, zahtjeve dijela sindikata nije moguce ispuniti, a najavljeni štrajk smatra ucjenom kako bi se ostvarili osobni interesi na štetu dugorocnih interesa kompanije i zaposlenih.

Jednodnevni štrajk po racunici uprave uzrokovat ce gotovo 200 tisuca eura štete, a šteta od ponovnog uspostavljanja redovitog reda letenja bit ce i veca.


Podijeli: Facebook Twiter