Sutra štrajk u Zračnoj luci Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U zagrebačkoj zračnoj luci u četvrtak, 21. studenog u 10 sati počinje prva faza štrajka, u kojoj će biti obustavljen sav komercijalni promet, a trajat će do petka, 22. studenog u 24 sata, objavili su danas predstavnici koordinacije sindikata Zračne luke Zagreb.

Komercijalni letovi preusmjeravat će se u druge zračne luke, a održavat će se samo izvanredni letovi, medicinski, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Vladinog zrakoplova. Okupljanje štrajkaša u pristanišnoj zgradi bit će u podne a organizatori očekuju odaziv na štrajk veći od 90 posto.

Razlog štrajka je neprovođenje odredaba Zakona o radu i kolektivnog ugovora koji utvrđuje obveze poslodavca prije i nakon primopredaje poduzeća koncesionaru, francuskom ZAIC-u, koji provodi Ugovor o koncesiji ZLZ, istaknuo je danas na konferenciji za novinare predstavnik koordinacije četiriju sindikata Ante Dujić.

Dujić je pojasnio da će nova tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) osnovati šest tvrtki-kćeri u vlasništvu koncesionara, minimalnim kapitalom i, kako tvrdi, sumnjivim izvorima financiranja, pa radnici opravdano strahuju za svoju sudbinu nakon preuzimanja ZLZ-a, odnosno da će završiti na cesti i pasti na teret države.

"Radi se o scenariju mnogo puta već viđenom u Hrvatskoj pa želimo spriječiti štetu prije no što nastane", upozorio je Dujić. "Nijedan pokušaj da dobijemo jamstva koncesionara ZAIC-a i države da će ta poduzeća biti u stanju preuzeti radnike i ispunjavati financijske obveze nije uspio", naglasio je Dujić.

Uz Croatia Airlines najveći dužnik Zračnoj luci je upravo ZAIC, koji ne plaća svoje račune, pa je zabrinutost tim veća. Radnicima ne preostaje nego da štrajkom zaštite svoj prava jer Uprava nije poduzela ni jedan korak da bi pronašla rješenje, ustvrdio je Dujić.

Upitan o dugu francuskog koncesionara, Dujić je rekao da ZAIC ne plaća već dulje od 120 dana, a radi se o dugu od oko dva milijuna kuna.

S druge strane, Uprava ZLZ-a smatra da je štrajk neutemeljen i nezakonit pa će zaštitu zatražiti sudskim putem, najavio je predsjednik Uprave Miroslav Drljača.

On tvrdi da radnici ZLZ-a imaju ugovore o radu koji su među 6 ili 7 najboljih u Hrvatskoj te daleko veća prava od velike većine hrvatskih radnika. Po koncesijskom ugovoru, radnici će zadržati posao još najmanje pet godina nakon prelaska u novu tvrtku, uz zadržavanje svih stečenih prava, kaže Drljača.

Zbog štrajka sutra neće biti održano oko 60 letova, što znači 120 operacija (prihvata i otpreme zrakoplova). Izravna šteta ZLZ-u procjenjuje se na oko 900.000 kuna dnevno. Neizravna će biti daleko veća, višemilijunska, a odnosi se na gubitke u gospodarstvu, plaćanje odšteta, narušen ugled među zračnim prijevoznicima i dr., tvrdi Drljača.

Croatia Airlines će također pretrpjeti štetu, jer su dionice tvrtke na tržištu, a štrajk u ZLZ-u zasigurno neće pridonijeti da bolje kotiraju, upozorio je Drljača. Na upit o dugu francuskog koncesionara, kaže da su mu ispostavljene fakture za dug od oko 200.000 kuna, a vjeruje da će to uskoro biti plaćeno.

Što se tiče eventualnog osnivanja tvrtki-kćeri, Drljača je rekao da bi se to moralo učiniti od 1. srpnja iduće godine. ZLZ ne bi išao u koncesiju, a treba osnovati specijaliziranu tvrtku za pregled putnika i njihove prtljage, jer to više neće raditi policija, zatim tvrtku za prihvat i otpremu zrakoplova i dr. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter