Sutra se nose šarene rasparene čarape

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Na prvi dan proljeća, 21. ožujka, obilježava se Svjetski dan Down sindroma. Tim povodom oblače se šarene, rasparene, čarape koje simboliziraju njihovu različitost. Ove subote Svjetski dan Down sindroma obilježit će se i na pulskoj tržnici, koji organizira pulski Down centar, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Organizatori stoga pozivaju sve građane dobre volje da dođu, zajedno s njima obilježe njihov dan, i naravno, za tu prigodu obuku šarene, rasparene čarape.

- Kao u cijelom svijetu, i mi obilježavamo Svjetski dan Down sindroma. Centralna proslava bit će na tržnici gdje će doći i naši članovi koji će građanima predstaviti naš centar i svoje vještine, rekla nam je ravnateljica pulskog Down centra Branka Butorac, dodajući da će se tog dana, ali u večernjim satima, u dvorani na Stoji održati košarkaška utakmica između KK Stoja i KK Labin.

Posebnost utakmice je što će igrači igrati u šarenim, rasparenim, čarapama. Također, pulski Down centar, u suradnji i podršku s Mlinarom, za posjetitelje na tržnici osigurali su oko tisuću štrudli od maka i oraha, a skupljat će se i donacije.

Datum 21. ožujka odabrala je Međunarodna zajednica za Down sindrom jer predstavlja tri kopije 21. kromosoma što je genetska specifičnost osoba sa sindromom Down. Nošenje različitih čarapa način je na koji se želi povećati njihova vidljivost u društvu i pružiti podrška za uključivanjem u sve njegove dijelove. S tim motom predstavit će se i pulski Down centar. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter