Sutra se diže skela na zgradi kavane Forum

Sutra počinje renoviranje pročelja zgrade (D. MEMEDOVIČ)
Sutra počinje renoviranje pročelja zgrade (D. MEMEDOVIČ)

U petak ujutro započet će postavljanje skele sa strane dvorišta zgrade Forum 8/Sergijevaca 2, poznatije kao zgrade u kojoj je smještena kavana Forum, Centar za socijalnu skrb, te gradski odjeli za društvene djelatnosti i kulturu, odnosno ljekarna Forum. Riječ je o početku renoviranja pročelja zgrade u sklopu projekta vrijednog ukupno 2,8 milijuna kuna, a koji će se gotovo u cijelosti financirati sredstvima Ministarstva turizma i Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Naime, Grad Pula prvo je od Ministarstva turizma dobio 1,5 milijuna kuna za realizaciju preduvjeta projekta "360° - 3D History Mapping", s kojima će se renovirati pročelje zgrade. Potom je Grad Pula, putem Castruma, kandidirao projekt energetske obnove iste zgrade, za što je Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti osigurao milijun kuna.

Tim sredstvima obnovit će se stolarija i krovište, a unutar zgrade zidovi da bi se povećala energetska učinkovitost za najmanje 30 posto. Razlog zašto se išlo u unutrašnju obnovu, a ne u postavljanje termo-izolacijske fasade, je što prema konzervatorskim odredbama to u starogradskoj jezgri nije dozvoljeno.

Stoga će se s unutarnje strane vanjskih zidova postaviti izolacija kojom će se omogućiti 30-postotno bolja energetska učinkovitost. Pretpostavlja se da bi radovi trebali biti dovršeni do početka iduće turističke sezone, a uz obnovu zgrade, Grad Pula će u potkrovlju dobiti novi veliki prostor kojim će se rasteretiti pojedini odjeli. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter