Sutra prosvjed učenika Medicinske škole na Portarati

Medicinari su danas odali počast žrtvi Vukovara (N. LAZAREVIĆ)
Medicinari su danas odali počast žrtvi Vukovara (N. LAZAREVIĆ)

Više od 320 učenika Medicinske škole u Puli danas je u znak sjećanja na žrtve Vukovara zapalilo svijeće u Vukovarskoj ulici, ali također nastavilo sa štrajkom koji je započeo u četvrtak zbog novog petogodišnjeg strukovnog kurikuluma za medicinske stestre/tehničare čiji su oni prva generacija. Traže njegovu reviziju, smanjenje pretjerane norme, ponovno uvođenje ljetne prakse te vraćanje općeobrazovnih predmeta u zadnja tri razreda jer ne mogu ravnopravno konkurirati za državnu maturu, odnosno prijemne ispite na fakultetima.

Najavljeni prosvjed na Trgu Portarata odgođen je za sutra u 11 sati, jer su danapšnji dan željeli obilježiti tihim štrajkom. Također, po gradu su lijepili plakate kako bi javnost dodatno senzibilizirali na svoje probleme.

- Prosvjed organiziramo kako bismo građane upozorili na nepravdu koju nam čini Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. U srijedu se vraćamo na nastavu, ali s time da dajemo rok ministru da do 1. veljače 2014. godine promijeni kurikulum ili ćemo nastaviti sa štrajkom, ali ovoga puta sve dok se naši zahtjevi ne uvaže, kazao je predsjednik vijeća učenika Martin Stojčević, a pulski učenici svoje će akcije koordinirati s ostalim medicinskim školama u zemlji.

Većina nastavnika dala im je punu podršku jer znaju dobro koliko su premoreni i ponosni su na pulske učenike koji ne posustaju. Uskoro će biti doneseni novi kurikulumi i za fizioterapeute i ostale medicinske struke, što će tek pokazati širinu problema. Srednjoškolci su o svemu obavijestili dožupanicu Vivanu Benussi koja je za sutra najavila svoj dolazak u Medicinsku školu kazavši da nije bila upoznata s ovim poteškoćama. Ravnateljica škole Gordana Ćoso danas je, pak, u Zagrebu gdje je ministar Željko Jovanović sazvao sastanak s ravnateljima sve 23 medicinske škole. (Maša JERIN; snimio Neven LAZAREVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU U UTORAK.


Podijeli: Facebook Twiter