Sutra prosvjed u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za Praznik rada, 1. svibnja, održat ce se niz prosvjeda u svim vecim hrvatskim gradovima, a prvomajski prosvjed u Puli zapocinje okupljanjem gradana u devet sati na Danteovom trgu kod glavne pošte.

Povorka zatim krece Rivom prema Istarskoj ulici te preko Giardina i Flanaticke dolazi do Narodnog trga kod tržnice, gdje ce se oko 9.45 sati održati središnji program. U prosvjedu zajedno sudjeluju Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikat Istre i Kvarnera. Puljanima ce se obratiti predstavnici sindikata, umirovljenika i studenata.

Sindikati pozivaju gradane da se odazovu sutrašnjem prosvjedu i time jasno pokažu neslaganje sa stanjem u zemlji u kojoj je 300 tisuca radnika bez posla, a više od 80 tisuca radi, ali ne prima placu.

Ako se situacija u zemlji ne promijeni, SSSH je najavio da ce u suradnji s ostalim sindikatima krajem svibnja pokrenuti generalni štrajk. U jednosatnom štrajku upozorenja, organiziranom u utorak, 27. travnja, sudjelovalo je oko 80.000 radnika diljem Hrvatske, a u Istri je najveci odaziv bio u Uljaniku, gdje je prosvjedovalo nekoliko stotina radnika pulskog brodogradilišta.

U Istarskoj županiji krajem ožujka u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je 9.730 osoba, što je cak 25 posto ili 1.966 osoba više nego u istom razdoblju lani. Samo je u Puli prošlog mjeseca bez posla ostalo 797 osoba, dakle svakog je dana 26 radnika izgubilo radno mjesto.


Podijeli: Facebook Twiter