Sutra prosvjed djelatnika HZMO-a

Sutra prosvjed djelatnika HZMO-a (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)
Sutra prosvjed djelatnika HZMO-a (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)

Djelatnici Područnog ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Puli od ponedjeljka su u "bijelom štrajku" dok će sutra od 10 do 11 sati ispred zgrade Ureda na Trgu Portarata svoje nezadovoljstvo prikazati i mirnim prosvjedom. Nezavisni sindikat zaposlenih u mirovinskom osiguranju i Radnički sindikat bijeli su štrajk, odnosno usporavanje procesa rada, organizirali i ostalim podružnicama Mirovinskog, a prosvjedi su najavljeni diljem Hrvatske. Danas su već održani u Rijeci, Karlovcu, Splitu i Zagrebu, a sutra će se osim u Puli organizirati i u Sisku.

Razlog nezadovoljstva službenika HZMO-a je smanjenje plaća, koje su, kako kažu sindikalisti, i sada nedovoljne za normalan život, te donošenje Zakona o uskrati isplate materijalnih prava zaposlenima u javnim službama. Stoga traže donošenje aneksa kolektivnom ugovoru kojim bi se vratili dodaci na staž, plaću i mirovinu od koje se može dostojno živjeti. Primjerice, službenik s preko 40 godina radnog staža dosada je imao 5.000 kuna plaće, a  sada bi zbog smanjenja trebao primati svega 4.500 kuna, daleko ispod državnog prosjeka.

-  Prvi val drastičnog smanjenja plaće od 30 do 50 posto dogodio se 2001. godine i nikada nam to nisu vratili. Dodatkom na koeficijente su ovo smanjenje donekle ublažili, ali najviše za osobe s višom i visokom stručnom spremom dok su najgore prošli službenici sa srednjom stručnom spremom koji u prosjeku imaju mjesečna primanja od oko 4.000 kuna. Kap koja je prelila čašu ukidanje je dodatka na staž što nam plaće dodatno smanjuje od dva do deset posto, ističe Jasminka Franjić povjerenica pulske podružnice NSZMO-a. Što se tiče bijelog štrajka, kaže da djelatnici i dalje rade sve, samo usporeno, pa tako ako je za određen dokument trebalo čekati jedan dan, sada papirologiju pripreme za dva.

U pregovorima s Vladom za kućni kolektivni ugovor bila su sva četiri sindikata, ali su dva manjinska, Sindikat zaposlenih u HZMO-u i Sindikat sporta i rekreacije, na kraju pristala potpisati smanjenje prava koje je time pogodio sve radnike u HZMO-u. Dva većinska sindikata, NSZMO i Radnički, se s time ne mire te su spremni nastaviti s bijelim štrajkom i sljedećeg tjedna, kao i s organizacijom prosvjeda u ostalim gradovima. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter