Sutra primopredaja Jakovčić - Flego

Arhiva (M. MIJOŠEK)
Arhiva (M. MIJOŠEK)

Već bi sutra, prema našim informacijama, trebalo doći do predaje dužnosti istarskog župana. Ivan Jakovčić će, podsjetimo, nakon tri odrađena mandata, predati tu dužnost stranačkom kolegi Valteru Flegu, koji je u drugom krugu izbora pobijedio Damira Kajina.

Ubrzo nakon toga trebala bi biti sazvana i konstituirajuća sjednica šestog saziva Županijske skupštine. Ministarstvo uprave će je, neslužbeno doznajemo, sazvati za ponedjeljak, 17. lipnja, kada će vijećnici prisegnuti i izabrati predsjednika te potpredsjednike Skupštine. Zakonski rok za njeno sazivanje je, inače, 30 dana od dana objave izbornih rezultata. Ista procedura vrijedi i za gradska i općinska vijeća. I njihove konstituirajuće sjednice saziva Ministarstvo uprave putem Ureda državne uprave.

Županijska skupština će imati 45 vijećnika (u prošlom sazivu ih je bilo 41), od čega koalicijska lista IDS-HNS-Zeleni ima 24 mandata, SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA 14, HDZ-HDS četiri, a tri vijećnika dolaze iz redova Hrvatskih laburista - stranke rada. U Skupštinu bi u pravilu trebale ući osobe koje su osvojile mandat, no to nije uvijek tako. Neki od kandidata mogu svoj mandat staviti u mirovanje a u tom slučaju ih mijenja kandidat kojeg odredi stranka.

Na listi koju predvodi IDS netko će umjesto Flega ući u Županijsku skupštinu. Upitno je i hoće li Ivan Jakovčić sjesti u vijećničke klupe i kome će stranka, u slučaju da on ne bude vijećnik, dati to upražnjeno mjesto.

Što se tiče liste SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA, nju će u vijećničkim klupama predvoditi Damir Kajin. No neizvjesno je hoće li mandat u Skupštini odraditi drugi, treća i četvrti s njihove liste - Danijel Ferić, Tanja Vrbat i Silvano Hrelja.

Koaliciju HDZ-HDS predvodi Marino Roce, koji je i u prošlom sazivu Županijske skupštine bio vijećnik. Jedini koji u Županijsku skupštinu ulaze bez koalicijskih partnera su Laburisti. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter