Sutra premijera "Neboja"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za "Neboje" je važno reci da je to prije svega plesna predstava, jer ja sam se od samog pocetka njenog stvaranja trudila riješiti naracije, svu koncentraciju ideja staviti na pokret, na komunikaciju tijela. Rekla je ovo Andrea Gotovina, autorica i koreografkinja predstave "Neboje" na konferenciji za novinare kojom je i najavljena sutrašnja premijera na pozornici Male scene INK-a u 20 sati.

Ovaj naslov, prema njezinim rijecima, u svojoj je temeljnom verziji glasio "Adam", a pod tim se imenom otkrivao pocetak, no i Amsterdam kao asocijacija i poveznica tima koji stoji iza njegove realizacije. Svatko je od njih s novinarima podijelio svoja iskustva zajednicke suradnje.

U "Nebojama" plešu Maja Drobac i Urška Vohar, glazbu je izradio Marko Grbac Knapic (vokal Ilenia Grbac Knapic), dok je video i graficki dizajn potpisao Ivan Zidar. Za scenografiju je bila zadužena Katja Taljat, a savjetnik koreografkinje je Matija Ferlin. "Neboje" je najavila i Gordana Jeromela Kaic, ravnateljica INK- a.

- Kroz predstavu se provlace pojmovi bjeline, otvorenosti, prostor se konstantno mijenja, a glazba te promjene prati, rekla je, izmedu ostalog, autorica posebno naglasivši vrijednost i važnost cinjenice da su suradnice i plesacice Drobac i Vohar koreografkinje, što je, veli, puno doprinijelo promišljanju "Neboja", pa i jasnije i izravnije konkretiziranje temeljnih ideja.

- Zbog toga mogu reci da sam puno naucila i da me stvaranje ove predstave jako obogatilo, zakljucila je Gotovina, a isto su potvrdile i plesacice.

Matija Ferlin prisjetio se suradnje s Gotovinom na višestruko nagradivanom "Plavom petku".

- Od onda do danas primjetno je kako je Andrea definirala svoj rukopis, a opet ostala dosljedna svojim osnovnim idejama, rekao je Ferlin. Dodao je da "Neboje" oslikavaju atmosferu, a postavljanje na scenu INK-a smatra još jednim pokazateljem senzibiliteta kakav ova kuca ima prema plesnoj umjetnosti.

"Neboje" ce se na istom mjestu i u isto vrijeme reprizirati u petak i subotu.


Podijeli: Facebook Twiter