Sutra povrat place za 55 uljanikovaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sutra ce na racun 55 radnika Uljanika koji rade na otoku sjesti novac koji im greškom nije uplacen pocetkom tjedna, kada su isplacene place za veljacu, kazao nam je Boris Cerovac, glavni povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera te predsjednik Radnickog vijeca u Uljanik Brodogradilištu. Pojašnjava da je do te greške došlo najvjerojatnije pri obracunu, odnosno pri unosu podataka u kompjuter. Cerovac veli da su celnici Uljanika odmah po isplati placa uocili grešku i najavili da ce ispraviti propust, odnosno isplatiti nedostatan iznos.

To je vec drugi put od pocetka godine da su u Uljaniku pogriješili pri isplati placa radnicima. Prvi put se problem pojavio sredinom veljace, kada su radnici uvidjeli da su im manje place za sijecanj. Cerovac veli da je i u tom slucaju ispravljena greška, a bilo je rijec o tome da je 15 radnika dobilo umanjene place i do 600 kuna jer im nije obracunata naknada za takozvani smjenski rad. Dodaje da to nisu sva umanjenja placa koja su zabilježili u Uljaniku. Pojašnjava da postoji nekoliko desetaka radnika za koje se još utvrduje je li im tocno ili netocno umanjena placa.

?ino Šverko, glavni povjerenik Sindikata metalaca u Uljaniku, kaže da su svim radnicima manje place u veljaci jer taj mjesec ima najmanje radnih dana, ali da zbog zastoja u proizvodnji bilježe manje posla u svakom sektoru.

- To se odražava na place radnika jer ne dobiju pet kuna na sat kao nagradu za efikasnost. Prijedlog je sindikata da se radnicima Uljanika poveca osnovna placa, a umanje nagrade da zbog zastoja ne bi trpjeli radnici, zakljucio je Šverko.

Samo je lani otišlo 100-tinjak radnika

Posljednji put kada je Uljanik brojio 2.900 radnika bilo je 31. ožujka 2005. godine. Potom su dugi niz godina zapošljavali oko 2.800 radnika, a krajem 2010. njihov broj pao je na 2.702. Lani je Uljanik napustilo 100-tinjak radnika. Šverko pojašnjava da je dio radnika iz proizvodnje umirovljen, ali da je ipak najveci dio otišao iz neproizvodnog sektora.
- Njima je isplacena otpremnina u visini trecine njihove prosjecne place puta godine staža. Nakon potonjeg smanjenja smatramo da je sada optimalan broj radnika i stoga sindikat više nece prihvacati nova otpuštanja, zakljucuje povjerenik Sindikata metalaca u Uljaniku.


Podijeli: Facebook Twiter