Sutra olujna bura i snijeg

Ilustracija (S. M.)
Ilustracija (S. M.)

Hladni zrak sa sjevera i sjeveroistoka Europe približava se našim krajevima, a s njim stiže snijeg, olujna bura i značajan pad temperatura zraka. Promjena počinje već danas.

Nakon juga i slabe kiše, u noći na subotu zapuhat će olujna bura, kiša će prijeći u snijeg, a temperature zraka će pasti za desetak stupnjeva. Iako će glavnina snježnih oborina pasti u planinskim područjima i u unutrašnjosti zemlje, vrlo je velika vjerojatnost da će snijega biti i u unutrašnjosti Istre pa čak i u priobalnim područjima. Sve bi to trebalo brzo proći, tijekom subote će se već razvedriti, bura će do kraja vikenda sasvim oslabiti, ali će ostati vrlo hladno. Minimalne jutarnje temperature zraka će se u unutrašnjosti Istre spustiti i desetak stupnjeva ispod nule.

I u priobalju će biti vrlo hladno, temperature će biti znatno ispod nule, a hladnoću će dodatno pojačavati bura.

Krajem idućeg tjedna prestat će hladno razdoblje, zapuhat će južni vjetrovi, temperature će porasti, a tijekom idućeg vikenda najvjerojatnije će pasti i kiša.

I nekoliko posljednjih zima obilježila su jaka zahlađenja i snježne oborine koje su se dogodile upravo polovicom prosinca. Prije svega se to odnosi na 19. prosinca 2009. i snijeg koji je debelim pokrivačem prekrio jug Istre. Dan nakon toga zabilježene su temperature od 10 do 15 stupnjeva ispod ništice i velike štete od smrzavanja. Slična se meteorološka slika bilježi i godinu dana kasnije, točnije 17. prosinca 2010. Snijeg je tom prilikom prekrio središnju i sjevernu Istru, opet uz temperature zraka između 10 i 15 stupnjeva ispod ništice.

Meteorološke prognoze pokazuju da bi se nešto slično trebalo dogoditi i ove godine, samo što to dolazi tjedan dana ranije. Raniji dolazak zime ne znači da će i čitava zima biti tako hladna. (Mario GRABAR)

Meteo-alarm za Istru i riječko područje

Meteo-alarm izdan je za 7. i 8. prosinca od 13 do 23 sata. U vrstama pripravnosti navedeni su snijeg i led i to za unutrašnjost Istre i riječko područje gdje se i očekuju veće količine snijega. Uz jak i olujni vjetar očekuju se snježne vijavice i zapusi. Za Istru je prognoza da će pasti do pet centimetara snijega.


Podijeli: Facebook Twiter