Sutra o optužnici protiv Hernadija za mito Sanaderu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebački Županijski sud sutra će objaviti odluku o osnovanosti optužnice protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija kojega se tereti da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji osigurao većinska upravljačka prava u Ini.

Optužno vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac, koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu, odluku će objaviti sutra u 8.30 sati.

I dok USKOK tvrdi da šefu MOL-a treba suditi u odsutnosti jer je tijekom 2008. i 2009. sa Sanaderom dogovorio da će za mito od 10 milijuna eura, u mađarsku korist, izmijeniti međudionički ugovor u Ini, Hernadijeva obrana smatra da optužnica, kao i zahtjev za suđenjem u odsutnosti nisu utemeljeni.

Također traže i da se Hernadiju ukine istražni zatvor koji mu je određen zbog opasnosti od bijega. Odluka o istražnom zatvoru bila je i temelj za raspisivanje uhidbenog naloga te Interpolove tjeralice koja je privremeno povučena u veljači bez znanja hrvatske policije, suda i tužiteljstva.

Hernadijev odvjetnik Goran Mikuličić kazao je nakon ročišta da je pred optužnim vijećem govorio o osnovanosti optužnice, dok je njegova kolegica Laura Valković osporavala USKOK-ov zahtjev za suđenjem u odsutnosti te sudsku odluku o istražnom zatvoru.

Na pitanje bi li se Hernadi pojavio na hrvatskom sudu da mu se ukine istražni zatvor Mikuličić je kazao da ne može govoriti o hipotetskim situacijama jer to ovisi o mnogo drugih čimbenika. "Idemo vidjeti kakva će biti odluka suda pa ćemo se znat postavit za u buduće", kazao je Mikuličić koji nije želio odgovoriti je li u posljednje vrijeme o ovom slučaju razgovarao s Hernadijem.

Istragu protiv Hernadija USKOK je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuo nakon ulaska Hrvatske u EU. Uz ponovno pokretanje istrage, USKOK je za Hernadija zatražio i istražni zatvor nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Sanader je zbog primanja mita od Hernadija osuđen na deset godina zatvora. Vrhovni sud još nije donio pravomoćnu odluku u tom slučaju iako je prije nekoliko mjeseci razmotrio žalbe njegove obrane i Uskoka. Isti dan kada je Vrhovni sud počeo razmatrati taj slučaj (31. ožujka) USKOK je podigao optužnicu protiv Hernadija, što je Sanaderova obrana protumačila kao pritisak na sud.

Krajem svibnja mađarski je sud odbacio privatnu tužbu protiv Hernadija za prijevaru i pronevjeru koju je podigla njegova bivša suradnica, tvrdeći da dioničare nije obavijestio o istrazi koja se protiv njega u Hrvatskoj vodi zbog korupcije, što je utjecalo na cijenu dionica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter