Sutra novi prosvjedi u Sarajevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neformalna udruga "JMBG za sve" u nedjelju je uputila ponovljeni poziv svim građanima Bosne i Hercegovine da se 1. srpnja u što većem broju okupe pred sjedištem vijeća ministara i parlamenta BiH u Sarajevu i na taj način iskažu neposluh sadašnjoj vlasti u toj zemlji.

Ova udruga je organizirala i prosvjede održane 6. lipnja, kada je gotovo tisuću i pol dužnosnika i namještenika državnih tijela vlasti satima bilo blokirano u zgradama vlade i parlamenta. Tada se prosvjedovalo zbog činjenice da se političari u BiH nisu u stanju dogovoriti o novom zakonu o jedinstvenom matičnom broju, što je opet dovelo do toga da novorođena djeca nisu mogla dobiti zdravstvene iskaznice ili putovnice.

Ovoga puta udruga je okupljanje najavila kao nenasilni prosvjed čiji je cilj "dati otkaz" političarima odgovornim za sadašnje stanje u zemlji.

- Akcija "Otkaz" je poziv na nenasilni građanski neposluh. Nenasilje mijenja svijet, nasilje ga uništava. Najvažniji mehanizam u borbi protiv nerada i bahatosti političkih elita su u solidarnosti ujedinjeni građani i građanke. Našim političarima odgovara nasilje. Jedino na nasilje imaju odgovor. Na pamet, hrabrost, humanost, solidarnost i nenasilje naši vlastodršci nemaju odgovore. Apeliramo na sve ljude da budu hrabri, dostojanstveni i složni kao do sada, piše u priopćenju.

Građanima je također upućen poziv da u ponedjeljak ne odlaze na posao, ne plaćaju račune i da ne kupuju, čime bi se prekinulo punjenje proračuna.

- U zemlji u kojoj najviša zakonodavna vlast ne poštuje vlastite zakone nećemo snositi sankcije za odgodu plaćanja, ali ćemo pokazati tko ih plaća, piše u javnom pozivu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter