Sutra na prve ispite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srednjoškolci koji su kao izborne predmete izabrali psihologiju i informatiku prvi su maturanti koji ce sutra pristupiti pisanju ispita na državnoj maturi. Tocno u devet ujutro diljem srednjih škola u Hrvatskoj maturanti ce poceti rješavati testa iz psihologije, a dva i pol sata kasnije starta test iz informatike.

U Istri ce led probiti 248 maturanata, njih 108 odgovarat ce na pitanja iz psihologije, dok ce 140 rješavati test iz informatike. Za tjedan dana, 26. veljace, na ispite izlaze oni ucenici koji su kao izborne predmete odabrali sociologiju i logiku, a u Istri je rijec o 36, odnosno 43 ucenika.

Na prvi ispit iz obaveznog dijela mature, koji je na redu 16. ožujka, prvi pristupaju pripadnici škola na jeziku nacionalnih manjina pa ce tako u Istri u talijanskim školama 109 maturanata pisati esej na materinjem jeziku. Dan kasnije piše se esej na hrvatskom jeziku, dok se ispit iz hrvatskog rješava 28. svibnja, dan nakon ispita iz matematike.

Zadnji ispiti su 2. lipnja do kada traje ljetni rok državne mature, a za tri i pol mjeseca uz obvezne predmete - hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika koji se piše na nižoj ili višoj razini, odvijat ce se i ispiti iz 15 izbornih predmeta.

U Istri ce na državnu maturu 1.396 maturanata, od kojih svih 559 gimnazijalaca za koje je pisanje državne mature obvezno te 89,5 ucenika strukovnih cetverogodišnjih škola, odnosno njih 837.

Za ove ucenike državna matura nije obavezna, ali im je, kao i gimnazijalcima, jedini nacin da upišu neki od studijskih programa.

Maturanti koji zbog negativnih ocjena ne završe razred u redovnom roku do 18. svibnja, nakon ispravljenih ocjena moci ce se prijaviti na jesenski rok za polaganje državne mature, koji ce se održati od 24. kolovoza do 6. rujna 2010.

Ako u tom roku polože maturu, mogu se natjecati za upis na preostala mjesta na fakultetima. Treci, zimski rok održat ce se od 6. do 21. prosinca 2010.


Podijeli: Facebook Twiter