Sutra medulinski zavičajni annale

Župnik Krnice Ivan Princ pred oltarom s kojeg su nestali križ i svijećnjaci (N. LAZAREVIĆ)
Župnik Krnice Ivan Princ pred oltarom s kojeg su nestali križ i svijećnjaci (N. LAZAREVIĆ)

Sutra, u petak, s početkom u 17.30 sati, u multimedijalnom centru 3MC u Medulinu (Placa, Centar 58) održat će se "2. medulinski zavičajni annale 'Mate Demarin'", znanstveno-stručni skup posvećen predstavljanju rezultata novih znanstvenih istraživanja i valorizaciji povijesne i kulturne baštine te biološke raznolikosti područja općine Medulin.

Na manifestaciji koja je svoje premijerno izdanje imala prošle godine, svoje će radove ovaj put izložiti osam izlagačica i izlagača, eminentnih znanstvenika iz polja arheologije, povijesti, teatrologije, lingvistike i biologije.

Tako će mr. sc. Kristina Džin predstaviti rad pod naslovom "Arheološki lokalitet Vižula: prošlost i budućnost", dr. sc. Davor Bulić će izlagati o novijim arheološkim nalazima u medulinskom arhipelagu, prof. emeritus Miroslav Bertoša o Medulincu Tone Kameriću, Sargente Ponentino (druga polovica XVIII. stoljeća).

Tema izlaganja mag. hist. Davida Orlovića je "Medulinski ljetni Amarcord. Detalji iz svakodnevice ljetnih sezona u Medulinu (1919. - 1939.)", a profesora povijesti Igora Jovanovića i Igora Šaponje "Stanovnici općine Medulin u koncentracijskim logorima tijekom Drugoga svjetskog rata".

Dr. sc. Jelena Lužina govorit će o Mariji Crnobori, protagonistici čakavskoga idioma; dr. sc. Vanessa Vitković Marčeta o leksičkim značajkama u općini Medulin u 21. stoljeću ("Od butige do shopping centra) te Ljiljana Iveša o morskoj flori u priobalju južne Istre. Organizator manifestacije je Općina Medulin. (Z. A.)

 


Podijeli: Facebook Twiter