Sutra kreću utakmice


Sutra će u Poreču službeno startati Europsko prvenstvo u sjedećoj odbojci koje će se odvijati do 11. studenog. Okupljanje sudionika počinje danas, a nastupit će 14 muških i devet ženskih reprezentacija. Hrvatske su reprezentacije svrstane u grupe A, ženska sa Slovenijom, Finskom i Mađarskom, a muška s Italijom i Poljskom. Ovo veliko natjecanje nastavak je dugogodišnje tradicije sjedeće odbojke kao jednog od najstarijih paraolimpijskih sportova u Hrvatskoj, a hrvatsko domaćinstvo priznanje je kvalitetnog rada u momčadskim sportovima osoba s invaliditetom i Hrvatskom paraolimpijskom odboru.

Tijekom šest dana odigrat će se gotovo 70 utakmica koje će se moći pratiti putem nacionalne javne televizije i livestreaminga te društvenih mreža i službene internetske stranice natjecanja. Bit će to po broju momčadi najmasovnije Europsko prvenstvo u sjedećoj odbojci na kojem će u muškoj konkurenciji nastupiti Bosna i Hercegovina, Njemačka, Rusija, Ukrajina, Nizozemska, Srbija, Mađarska, Italija, Poljska, Litva, Azerbajdžan, Turska, Gruzija i Hrvatska, dok će u ženskoj konkurenciji osim Hrvatske, nastupiti selekcije Ukrajine, Rusije, Slovenije, Finske, Nizozemske, Italije, Njemačke i Mađarske. Najbolji će izboriti nastup na svjetskom prvenstvu koje će se 2018. godine održati u Nizozemskoj.

Jučer su na pripremama u dvorani Intersport centar u Zelenoj Laguni, gdje je sve spremno za ovo natjecanje, na pripremama bile hrvatska ženska i muška reprezentacija Bosne i Hercegovine. Dopredsjednik Hrvatskog saveza sjedeće odbojke Damir Banić kazao je da se nadaju kako će muška reprezentacija, koja je na zadnjem europskom prvenstvu bila sedma, ovoga puta dobiti priliku za osvajanje medalje. Muška sjedeća odbojka u Hrvatskoj postoji od 1969. godine, a rapidni je razvoj krenuo nakon Domovinskog rata. Banić dodaje da je ženska reprezentacija osnovana prije četiri godine i također se nada dobrom plasmanu.

Inače, ponovno su favoriti odbojkaši iz BIH-a, koji su dosad više puta osvajali europska i svjetska prvenstva, a trenutno su svjetski doprvaci.

- Jaka želja, mnogo ljubavi, motiv, ponos, cilj i vizija, što se poklopilo s ljudima koji su spremni za ovaj uspjeh, ali i brojne izazove, naša je tajna. Želja nam je u Poreču stići do finala i pobijediti - kazao je BiH izbornik Mirza Hrustemović. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter