Sutra istjece rok za povratak u prvi stup

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sutra, petak trinaesti, krajnji je rok do kada umirovljenici iz drugog stupa mogu zatražiti povratak u prvi stup, s tim da se taj datum odnosi samo na one gradane koji su u mirovinu otišli prije 15. listopada prošle godine, kada je stupio na snagu Zakon o dopuni zakona o mirovinskim osiguravajucim društvima i isplati mirovina na temelju individualne kapitalizirane štednje.

Ako procijene da im se isplati, u stup medugeneracijske solidarnosti moci ce se vratiti i ostalih oko 93.000 osoba koje su se dobrovoljno upisale u drugi stup. Vecina ih još uvijek radi pa ce zahtjev za povratak u prvi stup podnijeti tek kad steknu uvjete za mirovnu, dakle za njih ovaj rok ne vrijedi.

Vecina ce se vratiti

U Raiffeisen mirovinskom osiguravajucem društvu (RMOD) dosad su zaprimili 1.201 zahtjev korisnika mirovine za povratak u prvi stup.

- Ostala su 22 korisnika mirovine koja su izjavila da ce ostati u drugom stupu, a još 50 ih može dati zahtjev za povratak, neki ce ostati, ali vecina ce se vratiti. Ocekujemo da ce ostati oko 40 korisnika, kazala je Biserka Žalac, predsjednica uprave RMOD-a.

Pravo na vracanje u stup medugeneracijske solidarnosti imaju umirovljenici koji su 2002. godine, kada je uvedena dvostupna mirovina, imali izmedu 40 i 50 godina života te su dobrovoljno izabrali uclaniti se u drugi stup.

Iz drugog stupa odlaze jer im je mirovina niža od 300 do 1.500 kuna, i to unatoc tome što su izdvajali jednak doprinos iz placa kao i ostali radnici koji nisu izabrali drugi stup, s jedinom razlikom da nisu svih 20 posto uplacivali u državni proracun, vec 15 posto, a preostalih pet za drugi stup.

Drasticno niže mirovine

Razlog drasticno nižih mirovina je u tome što se u drugom stupu gubi pravo na dodatak koji pak dobivaju svi ostali umirovljenici nakon 1999. godine. Takoder, vecina je umirovljenika iz drugog stupa otišla u prijevremenu mirovinu te su kratko vrijeme uplacivali doprinose u osiguravateljsko društvo.

- Isplati se ostati korisnikom mirovine iz drugog stupa svima koji iz prvog stupa imaju zakonom limitiranu najvišu mirovinu ili iznos nešto manji od toga jer ti umirovljenici nemaju pravo na dodatak ili je dodatak manji od iznosa mirovine iz drugog stupa.

Takoder, isplati se korisnicima koji imaju obiteljsku mirovinu iz prvog stupa, a koji imaju pravo na svoju mirovinu iz drugog stupa. U ovom drugom slucaju njihova se osobna mirovina iz prvog stupa obustavlja jer im je povoljnije koristiti obiteljsku, ali iz drugog stupa zadržavaju pravo na isplatu svoje mirovine, objasnila je Žalac.

U slucaju da u buducem razdoblju ne dode do novih promjena zakona, odnosno prava iz mirovinskog osiguranja, u RMOD-u ocekuju da ce, sve do isteka vremena umirovljenja generacije koja je imala izmedu 40 i 50 godina kod uvodenja dvostupne mirovine, odnosno sve do 2027. godine, velikom broju umirovljenika biti isplativije vratiti se u prvi stup.

- Sve dok mirovine koje se ostvaruju samo iz prvog stupa imaju dodatak na mirovinu od 27 posto, a isto pravo nemaju korisnici mirovine iz kombiniranog sustava, teško je ocekivati povoljniju mirovinu u slucaju place koja se krece oko državnog prosjeka. Kombinacija mirovine iz prvog i drugog stupa, u slucaju starosne mirovine, bit ce povoljnija samo osiguranicima koji imaju visoke place i redovnu uplatu doprinosa, zakljucila je Žalac.

Povratom u prvi stup štednja iz mirovinskih društava prebacuje se u Državnu riznicu, a penzija se ostvaruje po starom modelu. Iako je ovim zakonom popravljena nepravda prema umirovljenicima iz drugog stupa koji su primali manje mirovine, nece im biti vraceno sve ono što su u meduvremenu izgubili, a rijec je o više od 4,1 milijun kuna, uzevši u obzir da su prvi umirovljenici po dvostupnom modelu u mirovinu otišli još 2006. godine.

Ukupno 1.501 umirovljenik otišao iz drugog stupa

Postoje dvije kategorije umirovljenika koji su u starosnu ili prijevremenu mirovinu otišli prije 15. listopada 2011., a kojima sutra istjece rok za istup iz mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje (2. stup).

Osim umirovljenika koji zahtjev za povrat u prvi stup rješavaju putem Raiffeisen mirovinskog osiguravajuceg društva (RMOD), dio gradana još uvijek ima otvoren racun na kojem se nalazi njihova kapitalizirana štednja. Dakle, ovi umirovljenici nisu prebacili sredstva u RMOD te nisu primali mirovinu iz drugog stupa, vec su novac zadržali na svom racunu.

Ako žele ova sredstva prenijeti u prvi stup, moraju ispuniti izjavu i dostaviti je osobno ili poslati poštom Središnjem registru osiguranika – REGOS-u, Gajeva 5, u Zagrebu.

Izjava se preuzima na adresi REGOS-a ili na web stranici ili je REGOS na zahtjev šalje umirovljeniku. Do sada je predano 130 takvih zahtjeva, dakle ukupno je, zajedno s bivšim clanovima RMOD-a, iz drugog stupa otišao 1.501 umirovljenik.

Za korisnike mirovina nakon 15. listopada prošle godine ne vrijedi sutrašnji rok podnošenja zahtjeva za istup iz drugog stupa. Za njih je procedura takva da u postupku ostvarivanja prava na mirovinu u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) dobivaju potvrdu. Ako žele izaci iz drugog stupa, tu potvrdu trebaju donijeti na šalter REGOS-a u bilo kojoj poslovnici Fine.


Podijeli: Facebook Twiter