Sutra hommage Stanku Mihoviliću

Orkestar "Stanko Mihovilić" (Arhiva/A. TOŠIĆ)
Orkestar "Stanko Mihovilić" (Arhiva/A. TOŠIĆ)

Koncert hommage Stanku Mihoviloviću održat će se sutra u 20 sati u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Tim je povodom organizirana konferencija za novinare u prostorima OKUD-a Istra.

- Sudjelovat će Harmonikaški orkestar "Stanko Mihovilić" zajedno s pridruženim članovima harmonikaškog orkestra srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule te članovima Akademskog harmonikaškog orkestra Sveučilišta Jurja Dobrile, Mješoviti pjevački zbor Kulturno-umjetničkog društva "Matko Brajša Rašan" pod vodstvom Tatjane Merkl te bivše učenice Stanka Mihovilića Elda Krajcar Percan i Đeni Dekleva Radaković, koje će u duu klavir-harmonika nastupiti zajedno s Anamarijom Lovrečić, te gosti iznenađenja, kazala je Maja Šarić, dopredsjednica OKUD-a Istra.

- Bogato naslijeđe koje je maestro Stanko Mihovilić ostavio iza sebe čini nas iznimno ponosnima, a istovremeno nas obvezuje da njegujemo uspomenu na čovjeka koji je ostavio značajan doprinos u kulturnom životu Grada Pule, ali i na međunarodnoj harmonikaškoj sceni.

Tu smo obljetnicu osmislili pod geslom "udruženi harmonikaši Pule za Stanka" pa smo za ovu priliku pozvali da nam se uz harmonikaški orkestar "Stanko Mihovilić" pridruže i gosti. Posebno smo zahvalni brojnim Stankovim učenicima koji su izdaleka došli sudjelovati u ovom hommageu velikom maestru, kao i njegovoj obitelji, kazao je Igor Krizman, član Upravnog odbora OKUD-a Istra.

On je napomenuo i da je OKUD u zlatno doba, odnosno sedamdesetih godina prošloga stoljeća, brojao čak oko 500 harmonikaša.

- Na programu koncerta su djela Gotovca, Zlatića, Milottija i Rossinija, odnosno program je većim dijelom koncipiran kao presjek skladbi koje su se izvodile u doba kada je Mihovilić djelovao, kazala je Tatjana Lajić, dirigentica orkestra "Stanko Mihovilić".       

Veliki glazbeni pedagog i promicatelj harmonike Stanko Mihovilić rođen je 1920. godine u Lovranu, a umro je 1983. u Puli. Kroz rad u OKUD-u promovirao je harmoniku kao klasični instrument, a koju su dotad smatrali narodnim instrumentom. Napisao je i brojne priručnike za harmoniku. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter