Sutra dan otvorenih vrata Zračne luke Pula

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U povodu proslave 50 godina od prvog komercijalnog leta koji je u Zračnoj luci Pula zabilježen davne 1967. godine, u Zračnoj luci odlučili su slavlje podijeliti sa svim građanima Istre te će sutra otvoriti vrata Zračne luke Pula u periodu od 11 do 15 sati. U to će vrijeme parkiranje biti slobodno na svim parkinzima u zoni Zračne luke Pula, a iz Zračne luke mole ljude za strpljenje bude li velikih gužvi.

Izložba i humanitarna akcija

- Pripremili smo atraktivan program, koji smo namijenili kako najmlađima, tako i nama nešto starijima da bi predstavili ono čime se bavimo, a to je prihvat i otprema zrakoplova, putnika, prtljage i robe, rekao nam je direktor Zračne luke Pula Svemir Radmilo.

Kaže da će se već u 10 sati održati panoramski let od pola sata za učenike koji su sudjelovali u nagradnom natječaju za pete i šeste razrede na temu kako vide avion budućnosti. Pristiglo je 50-ak radova, svi su pregledani te su za nagradu, letom nagrađeni svi sudionici natječaja, a radovi će biti izloženi u holu zračne luke. Također, u 8.45 sati bit će i akcija postavljanja humanitarne "velike kasice dobrote" Rotary kluba Pula. Cilj je ove akcije prikupljanje dobrovoljnih priloga radi ostvarivanja humanitarnih ciljeva kluba – uključivanja u aktivnost međunarodne humanitarne pomoći projekta "End Polio Now".

- Od 11 sati svi će se moći kod našeg osoblja informirati o mogućnostima zapošljavanja u Zračnoj luci Pula, saznati sve što vas zanima o svim službama i njihovim radnim zadacima i odgovornostima, a to su služba prihvata i otpreme putnika, služba prihvata i otpreme prtljage, služba vatrogasaca, služba load control, upravljanja sigurnošću i kvalitetom, služba PD kontrole. Potom, detaljno razgledati vojne zrakoplove helikopter Bell 206 Jet ranger, avion Canadair CL 415,  avion Air Tractor AT 802 kao i avion PC-9M. Bit će izložena naša neobična aerodromska vozila: vatrogasna vozila panthere, ambulift, elevator, traktori s dodatkom kolica, cargo loader, catering platforma, samohodne stepenice.

Iznenađenje u podne

Točno u podne slijedi iznenađenje, u 13 sati MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će iznad zračne luke, a između 14 i 15 sati vojni će zrakoplov pilatus, u odlasku izvesti akrobatski performans, iznio je dio programa direktor Radmilo.

Ističe da je sve to uvod i u početak međunarodnoj ljetnog reda letenja koji započinje već idući dan, u nedjelju 26. ožujka, a sezonu otvara Ryanairov let za London Stansted.

- Očekujemo izvrsnu sezonu! U najavi imamo više od 600 tisuća putnika, što znači 40 posto više nego lani. Ove smo godine pojačali letenje s novootvorenim destinacijama, kao i uspostavili suradnju sa novim zrakoplovnim kompanijama. Tako će ove godine u Pulu slijetati British Airways iz Londona, poljski LOT iz Varšave, Transavia iz Rotterdama, Lufthansa iz Frankfurta, Jet2.com iz London Stansteda, Eurowings iz Düsseldorfa i Münchena, Easyjet iz Bristola i iz Berlina, kao i Thomson Airways iz Edinburga. Svi su oni produžili letove na podsezonu i na tome temeljimo i mi naše optimistične prognoze. Na prošlogodišnji rast prometa od 21 posto, ove godine, dakle, očekujemo još dodatni porast prometa od oko 40 posto, istaknuo je direktor Radmilo.

Očekujući daljnji rast prometa već se sada razmišlja o nužnim ulaganjima te se do sezone 2019. planira otvoriti, uz sadašnja četiri gatea, barem još dva kako avioni ne bi dugo čekali na platformi. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter