Sutra Dan ljubaznosti u prometu


Sutra, u utorak, će se od 10 do 12 sati na četiri lokacije u Puli prvi put provoditi zajednička prometno-preventivna akcija Prometne policije, Grada Pule i Turističke zajednice pod nazivom Dan ljubaznosti u prometu kojoj je cilj povećanje sigurnosti i prometne kulture svih sudionika u prometu, odnosno tolerantniji i obzirniji odnos vozača i pješaka jednih prema drugima, posebice na pješačkim prijelazima.

Tako će pripadnici Prometne jedinice mladeži u Tomasinijevoj ulici (kod tržnice) i u Marulićevoj ulici (ispred srednje Ekonomske škole) od 10 do 11 sati, a u Santorijevoj (ispred Talijanske osnovne škole) i u Koparskoj ulici (kod trgovačkog centra) od 10 do 12 sati, pratiti ponašanje vozača ispred obilježenih pješačkih prijelaza i evidentirati vozila i vozače koje su propustili pješake i one koje to nisu učinili. Nakon završetka akcije policija će analizirati podatke i odabrati 20 savjesnih vozača koje će Turistička zajednica nagraditi prigodnim poklonima. Tim je povodom jučer u 11 sati u PU istarskoj održana konferencija za novinare.

- Pozivamo vozače da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta znači: "Vidio sam vas, izvolite, prijeđite cestu." Pješake pozivamo da se vozačima zahvale naklonom glave ili osmjehom. Želja nam je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakodnevice, a krajnji cilj akcije je povećati osjećaj sigurnosti u prometu na pulskim ulicama, odnosno osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo, rekao je Dubravko Šlibar, pomoćnik načelnika Policijske postaje za preventivu cestovnog prometa.

Inicijativu Prometne policije za provođenjem akcije Dan ljubaznosti u prometu podržao je Grad Pula, odnosno Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu. Pročelnik tog ureda Giordano Škuflić rekao je da vjeruje da će akcija pozitivno odjeknuti u gradu, da će građani prepoznati napore Grada za većom sigurnošću u prometu i da će akcija prerasti u tradiciju.

Akciju je poduprla i Turistička zajednica grada Pule prepoznavši u njoj korisnost ne samo za građane, odnosno stanovnike grada, već i mnogobrojne turiste, goste grada. (S. BODLAJ IVAŠIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 31. SVIBNJA


Podijeli: Facebook Twiter