Sutra biramo župana, 5 gradonačelnika i 9 načelnika

Birališta su sutra otvorena od 7 do 19 sati (D. MEMEDOVIĆ)
Birališta su sutra otvorena od 7 do 19 sati (D. MEMEDOVIĆ)

Istarski birači na 281 biračkom mjestu sutra odlučuju tko će u iduće četiri godine biti čelni ljudi u Županiji, pet gradova i devet općina. U nedjelju se, naime, održava drugi krug lokalnih izbora za  župana, gradonačelnike, odnosno načelnike, a birališta su otvorena od 7 do 19 sati.

Za župana pravo glasa imaju svi birači u Istri, njih 188.669 prema posljednjem popisu birača koji je objavilo Ministarstvo uprave. U prvom krugu, podsjetimo, na popisu je bilo 188.113 birača. Za (grado)načelnike se glasa u onim gradovima/općinama gdje nijedan kandidat u prvom krugu nije dobio više od 50 posto glasova. U drugom se krugu natječu dva kandidata koja je u prvom biralo najviše građana.

Na biračkim mjestima gdje se glasa samo za župana birači će dobiti jedan glasački list, dok će na onima gdje se bira i (grado)načelnik biti dva listića - bijeli za (grado)načelnike, svjetloplavi za župana. Gradonačelnici se u drugom krugu biraju u Bujama, Labinu, Pazinu, Poreču i Puli, a načelnici u Funtani, Kršanu, Ližnjanu, Marčani, Pićnu, Svetoj Nedelji, Taru - Vabrigi, Višnjanu i Žminju.

Županiju, odnosno grad ili općinu vodit će onaj kandidat čije ime u drugom krugu zaokruži više od 50 posto birača izašlih na izbore, odnosno onaj tko dobije više glasova od protukandidata.

Teoretski je moguće da župan i (grado)načelnici ne budu izabrani ni u drugom krugu. To je moguće samo ako dva kandidata osvoje isti broj glasova. U tom slučaju slijedi i treći krug, a ako je i tada rezultat izjednačen, sve se vraća na početak - ponavlja se cijela izborna procedura izbora župana, odnosno (grado)načelnika.

U Ministarstvu uprave ističu da će građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u popis birača moći glasovati na dan izbora s potvrdom za glasovanje. Nju izdaju uredi državne uprave i njihove ispostave koji na dan izbora imaju radno vrijeme identično onome biračkih mjesta, dakle od 7 do 19 sati.

- Birači kojima su uredi izdali potvrde za glasovanje u prvom krugu izbora bit će na izvacima iz popisa birača za drugi krug glasovanja te nije potrebno zatražiti izdavanje nove potvrde za glasovanje, napominju.

- Da se ne bi ponovila "prljava igra" prvog kruga lokalnih izbora, koji je obilježilo zastrašivanje birača, GONG će promatrati i drugi krug izbora, 2. lipnja, uz 31 mobilni tim, odnosno 62 educirana promatrača koji će obilaziti najkritičnija biračka mjesta, ističu iz te nestranačke udruge.

Pozivaju kandidate da poštuju pravila izborne utakmice te da se ne služe nedopuštenim pritiscima na birače. "U prvom krugu lokalnih izbora svjedočili smo kupovini glasova, različitim ucjenama za koga glasati, nagovaranju birača da izađu na izbore nudeći prijevoz do biračkog mjesta, zahtijevanju od birača da dokažu za koga su glasali… Svi navedeni primjeri su nedopušteni te kažnjivi tako da GONG ponovo upozorava sve kandidate da se drže demokratskih standarda, a od izbornih povjerenstava i općinskih državnih odvjetništava očekuje brzu i primjerenu istragu te reakciju na takvo ponašanje". (Bojan ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter