Suton uz knjigu, Hedla i Stankovića

Pofuk i Stanković
Pofuk i Stanković

Novinari Drago Hedl i Aleksandar Stanković bili su glavne zvijezde sinoćnog Sutona uz knjigu 19. sajma knjige u Istri. Hedl se predstavio romanom "Donjodravska obala", Stanković je dosad najbrojnijoj publici sajma predstavio svoju knjigu "Sto faca i Aca" u kojoj je sakupio intervjue s gostima svoje emisije "Nedjeljom u 2".

Hedel je kazao da je njegov roman povratak onome čime se bavio početkom svog radnog vijeka, a to je književnost.

- Sa svojim se glavnim junakom vraćam u običan svijet, među male ljude koji pokušavaju naći smisao života. Zadnjih sam dvadesetak godina imao stabilan brak s novinarstvom, ali sam uvijek flertovao s književnošću. Kako se godine slažu, a vrijeme ubrzava mislim da bi taj flert mogao preći u ozbiljniju vezu, kazao je Hedl. On je dodao i da se radi o romanu o odrastanju, o dječaku koji upoznaje svijet.

- Moj junak postepeno saznaje da taj svijet i nije ono što je on mislio. Njegova obitelj nosi tešku hipoteku ratnih gubitnika, no o tom ratu ne pričaju kao ni o činjenici da su u njemu odabrali krivu stranu. Ta obitelj kao i mnoge druge plaća račun za svijet kojeg nisu napravili oni, ali ga plaćaju kolektivno. Ta je priča u tom segmentu univerzalna i govori o poziciji ratnih gubitnika uvijek i svugdje, kazao je Hedl.

Aleksandar Stanković se u svom razgovoru s novinarom Branimirom Pofukom prisjetio sočnih detalja iz intervjua koje je vodio, a Pofuka je zanimalo i kako je došlo do rata između Stankovića i Jutarnjeg lista.

- To mi iskreno nije teško palo jer ja Ninoslava Pavića ne poznajem. Puno mi teže pada kada me iznenadi netko koga znam. Problem između Jutarnjeg i emisije "Nedjeljom u 2" počeo je prije tri godine iz jednostavnog razloga što sam često ugošćivao novinare koje su oni otpuštali. Radi se o iznimno kvalitetnim novinarima i povod gostovanja u emisiji nije bio njihov otkaz. Nakon gostovanja Ćiće Senjanovića sjećam se da je EPH povukao reklame s HRT-a, a Jutarnji je vrlo brzo počeo pisati kako sam ja loš novinar, kako je HRT negledana televizija i tako dalje, kazao je Stanković.

"Sto faca i Aca" nije samo zbirka intervjua već je i novinarski dnevnik u kojem je Stanković bilježio detalje prije i nakon intervjua s naslovnim facama. Svi oni željni pikanterija ovdje će naći puno materijala o bahatosti političara i poduzetnika koji su gostovali kod Stankovića, ali steći će i uvid u njihovu (i u novinarovu) ljudskost koja će im potvrditi da su i moćnici poput nas - krhka i ne uvijek sigurna bića.

Sinoć je u sklopu programa Izlet u Rusiju predstavljena i knjiga "Kako se kalio majstor: rana proza" Mihaila Bulgakova o kojoj su razgovarale Nives Tomašević, Rafaela Božić i Ivana Peruško. Posjetitelji su od njih mogli doznati da je "Majstor i Margarita" najčitaniji ruski roman te da je rana Bulgakovljeva proza hodogram koji je autora doveo do tog magistralnog romana. (Boris VINCEK, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter