Sutlovrecku galeriju nagriza vlaga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Niz oštecenja prouzrocenih vlagom otkriven je ovih dana na sve tri etaže sutlovrecke galerije Placa, sagradene prije tri godine u srcu starogradske jezgre s namjerom da bude jedan od najljepših izložbenih prostora u manjim istarskim mjestima.

Medutim prostor se u ovom trenutku ne može okititi takvim epitetom - bocni zid nagrizen je vlagom s unutarnje i vanjske strane, na jednoj prozorskoj dasci skupljala se lokva vode, a tragova propuštanja ima i kod drugih prozora i vrata.

Buduci da oštecenja krova zasad nisu vidljiva, pretpostavlja se da su popustili upravo nedovoljno zašticeni otvori, kojih ima mnogo, i koji su navodno vec bili reklamirani izvodacu, na što ih je dodatno zaštitio silikonom i drugim masama. Najvidljivija posljedica prodora vlage je podizanje podnih greda na oba gornja kata.

Lako je zamijetiti i da je uslijed velikih kiša i prirodnog pada starogradske Place voda navirala i ispod ulaznih vrata. No, i bez velikih kiša, stražnja strana objekta je položajem stalno izložena vlazi.

Opcinari su prozracili prostor i ukljucili grijanje te o svemu obavijestili osiguravajuce društvo, nadzorne inženjere iz arhitektonskog ureda Kostrencic i Krebel - arhitekti, a mailom i izvodace radova iz tvrtke Vladimir Gortan.

"Koliko je meni poznato, vec je bilo reklamacija na radove, i to upravo zbog vlage. Sada su zbog silne kiše prodrle još vece kolicine. Sadašnje stanje smo detektirali tek kada se pod poceo podizati. Osiguranje je vec izašlo na teren, a ocekujemo da danas ili sutra to ucine i nadzorni inženjeri", rekao je u cetvrtak nacelnik Opcine Silvano Matošovic.

Adaptacija dviju ruševnih kuca u suvremeni galerijski prostor s prizemljem i dva kata stajala je Opcinu nešto manje od dva milijuna kuna. Službena primopredaja i svecano otvaranje upriliceni su u kolovozu 2007., dok je uporabna dozvola stigla nešto kasnije. Premda je galerija dosad ugostila više medunarodnih i domacih izložbi, zasad je veci dio godine zatvorena.


Podijeli: Facebook Twiter