Sutlovrecke ulice pretvaraju se u Betlehem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zavirite li ovih dana iza zidina starogradske jezgre Svetog Lovreca vidjet cete da je ona sve samo ne pusta - na nekoliko mjesta nikle su drvene kucice i štalice, plastovi sijena, kola, a u tijeku je i gradnja kamenog korita improviziranog potoka. Sve su to pripreme za žive jaslice koje ce drugu godinu zaredom zaživjeti u jezgri ovog srednjovjekovnog gradica, a na kojima vec više od dva mjeseca zdušno radi petnaestak mladih iz Svetog Lovreca i susjednih mjesta. Uprizorenja ce se održati u tri navrata - prvo je najavljeno vec u nedjelju, 18. prosinca, sljedece je na programu 26. prosinca, a zadnje 6. sijecnja.

"Ideja se pocela razvijati lani, kada smo se kroz razgovor dotakli teme kako oživiti naše mjesto. Vidio sam neke od živih jaslica u drugim gradovima i tako samo odlucili napraviti nešto slicno, poceli smo sakupljati materijal za izradu kucica, pripremati kostime. Da je rijec o zanimljivom projektu, ubrzo su prepoznali obrtnici iz naše opcine, ali i drugih krajeva Istre, koji su nam pomogli na razne nacine. Lani je jaslice, cije je uprizorenje održano u tri termina, posjetilo oko 6.000 ljudi pa smo pogurani tim iskustvom ponovno krenuli u projekt koji cemo ove godine uciniti još bogatijim", prica Ivan Banic, uz Adrijana Radovcica, jedan od voditelja ovog dogadanja.

S Banicem te Denisom Dodicem, Andelkom Lakovicem, Sanjinom Herakom, Tonijem Kuharicem, Markom Pauleticem i Deanom Krizmanicem, jednim dijelom ekipe koja postavlja jaslice, našli smo se prije nekoliko dana na "gradilištu" gdje su nam pokazali kako teku pripreme pretvaranja sutlovreckih ulica u Betlehem. Ove godine s pripremama su poceli vec pocetkom listopada, a prvi radovi ukljucivali su piljenje drva za kucice i torove te sakupljanje trske i sijena za krovove gradevina koje su postavljene na pet lokacija u starogradskoj jezgri.

I ruševine su dio kulisa


"Vec smo lani ocistili od graže i smeca puno ruševina u starogradskoj jezgri u koje smo smjestili torove i štalice, tako da na ovaj nacin jednim dijelom doprinosimo i uredenju mjesta", dodaje Banic. Na dan održavanja manifestacije vrata ce otvoriti i mnoge konobe u starim zgradama, jer ce osim jaslica i razni zanatlije s podrucja opcine prikazati svoja umijeca. Tako ce posjetitelji imati prilike vidjeti na djelu postolare, kovace, stolare, kamenoklesare, majstore koji izraduju plugove i košare od pruca te ribare koji ce plesti mreže.

Herak dodaje da su lani od starih zanata imali samo stolara, ali ove godine zanatlije su se poceli sami javljati. Medu dobrovoljcima su i clanovi konjickog kluba iz Manjadvorci, koji u dogadanju sudjeluju sa svojim konjima i koji ce ujedno utjeloviti Sveta tri kralja.

Konji nece biti jedine životinje, jer ce u štalicama svoje mjesto naci i boškarini, ovce, koze, ali i kokoši, zecevi, golubovi. Sve životinje stižu iz raznih dijelova opcine na dan uprizorenja jaslica, a prema lanjskim iskustvima, svi su cetveronožni "glumci" uspješno odradili svoje uloge i izazvali puno pažnje pa ce stoga i ove godine biti jedna od atrakcija manifestacije. Usto, u njenom sklopu održat ce se i prigodni božicni sajam na kojem ce proizvodaci i obrtnici iz Istre predstaviti svoje tradicionalne proizvode.

Stotinjak kostimiranih sudionika


U ovogodišnjem programu sudjelovat ce stotinjak kostimiranih sudionika, pa ce tako osim Svete obitelji i Sveta tri kralja na lovreckim ulicama biti i vodonoše, vozari, pastiri i rimska straža. Sve njih utjelovit ce mještani i stanovnici iz okolnih opcina. Pitali smo tko ce biti glavni glumci, ali konacno dodjeljivanje uloga još nije obavljeno, sigurno je to da ce u svakom od tri uprizorenja Svetu obitelj utjeloviti novi akteri.

"Pri izradi kostima puno nam je pomogla firma Art Teks Em iz Kringe, koja je sašila sve kostime, njih stotinjak. Ove godine nastavljano suradnju i napravit cemo još tridesetak novih. Pri izradi kostima inspiraciju smo crpili iz filmova o Kristovu rodenju. Lani su kostimi bili uglavnom bijeli i vrlo jednostavni, a ove cemo ih godine malo zašareniti", prica Banic, koji dodaje da su mu pri organizaciji od velike pomoci bila iskustva s poreckog povijesnog festivala Giostre na kojem svake godine sudjeluje.

Cijela mlada ekipa lovreckih volontera na izradi jaslica radi do kasno u noc, jer su svi zaposleni pa za pripreme uglavnom izdvajaju poslijepodneva i vikende. Ipak, svi složno tvrde da to nije nikakav problem, dapace izrada jaslica je prilika za druženje, ali i mogucnost da naprave nešto korisno za svoje mjesto. U izradi im pomaže i barba Mario Herak, poznat po vec pedesetogodišnjem iskustvu u izradi jaslica. I on ce se pridružiti manifestaciji, a u svojoj konobi vec priprema nove jaslice, koje ce krasiti i potok.

Na pitanje što im je bilo najteže pri izradi jaslica Sanjin Herak odgovara da su najviše posla imali oko izrade štalica i kucica, ali ove godine vec je lakše, je su ruševine ocišcene od graže pa imaju spreman teren. Lani su ih, vele, na dan održavanja omeli snijeg i hladnoca, koji nisu išli naruku posjetiteljima, ali ukoliko ove godine vremenske prilike budu nepovoljne, jedno uprizorenje pomaknut ce na 30. prosinca.

U navedenim terminima žive jaslice za posjetitelje bit ce otvorene od 17 do 20 sati, a svakih sat vremena održat ce se uprizorenje, tako da ce posjetitelji koji dodu u bilo koje vrijeme imati prilike doživjeti puni ugodaj. Osim toga, posjetitelje ocekuju i kuhano vino, caj, slastice te zborovi i sviraci za glazbeni ugodaj.

"Lani smo sve organizirali samostalno, a od ove godine ukljuceni smo u KUD Matka Laginje kao sekcija za ocuvanje tradicijske baštine. I lani i ove godine velik dio toga napravljen je zahvaljujuci donacijama i pomoci sponzora, mještana i župnika, svi su prepoznali vrijednost ovog projekta. To je božicni poklon nas Lovrecana svim posjetiteljima, zakljucuje Banic. Za posjetitelje pokrenuli su i web-stranicu www.zive-jaslice.com na kojoj obavještavaju o tijeku projekta.


Podijeli: Facebook Twiter