Sutlovrečka Smotra: Mladi nastavljaju tradiciju

Klaudija, Denis, Dorijana i Đana - Brajde (J. PREKALJ)
Klaudija, Denis, Dorijana i Đana - Brajde (J. PREKALJ)

Sutlovrečka Placa i Smotra postale su nerazdvojna kombinacija - jedinstvena pitoreskna pozornica kraj gradskih zidina, sjena gradske lože, mirisi cvijeća i uvijek zanimljivi izvođači čine ovu manifestaciju iz godine u godinu privlačnom sve većem broju posjetitelja. Gledalište je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta i puno prije početka programa te je, nakon što su sudionici prodeflirali ulicama mjesta, službeni dio 34. smotre narodne glazbe i plesa središnje i zapadne Istre konačno mogao početi.

Sonja Vojinović okupljene je vodila kroz program u kojemu je u tridesetak točaka svoja umijeća pjevanja, plesanja i sviranja pokazalo niz KUD-ova, folklornih skupina i pojedinaca. Među njima bio je i veliki broj mladih talentiranih folklornih i učeničkih skupina koje su pokazale da itekako znaju čuvati svoju nematerijalnu baštinu.

Smotru su otvorili domaćini, mališani iz lovrečke Osnovne škole Joakima Rakovca, koji su otplesali balun i staru polku, uz pratnju Lolite Njegovan na mihu i Matea Antolovića na harmonici. Potom su se Placom zaorili zvuci velike i male roženice Draga Draguzeta i Mauricija Mirkovića, te uvele okupljene u dugu glazbenu večer. Uslijedio je nastup folklornog društva Pazin koji su se predstavili plesom i kantama, u izvedbi Milana Milotića i Marije Rojnić, Marije Družetić i Gorana Farkaša, Dragice Brajuha i Alda Graha, a glazbenu pratnju pružili su Marko Pernić i Željko Farkaš.

Program je obilovao plesnim točkama, pa su tako domaćini iz lovrečkog KUD-a Matko Laginja otplesali mazurku, uz instrumentalnu pratnju Darka Hrastovčaka, te Farkaša i Pernića. Nastupio je cijeli niz društava koji su se osim starijim skupinama predstavili i podmlatkom - jedna od njih je KUD Dvigrad iz Kanfanara koji su plesali settepassi i špic polku. Folkloraši KUD-a Stjepan Žiža iz Rovinjskog Sela pokazali su kako se pleše seljanski balun, dok se folklorno društvo Cere iz Žminja predstavilo svojim ceranskim balunom uz pratnju velike i male roženice Deana Klimana i Gorana Starčića.

Na roženicama i harmonici svirkom su se predstavili i njihovi članovi Romano i Loran Živić te Kristijan Rudan. Prvi put na ovoj su manifestaciji nastupili i članovi vokalne etno skupine Nigrignanum iz Kaštelira, te članice vokalne skupine Višnjanke. "Da bi znalo" i "Moja mati" - na tanko i debelo otpjevale su Porečanke Dorijana Čitar, Denis Mikatović, Klaudija Žigante Kovačić i Đana Šegon koje čine vokalnu skupinu Brajde, a placom se orilo i bugarenje u izvedbi ženske vokalne skupine Lanišće.

I niz pojedinaca ostvario je izvrsne nastupe, Dinko Janko svirkom na šurlama, a zakantali su i Lučano i Dejan Kliman uz pratnju Mirkovića na roženici. Na dobre stare kante podsjetili su svojim izvedbama i Jože Jurkota i Mate Pucić, "Ja iman tri para volova" pjevao je Nini Božac koji se kasnije iskazao i u tarankanju uz pratnju Romana i Valtera Živića na roženicama, Ana i Aldo Matas, te Šime Uležić pjevali su "Star me prosi, a ja starega neću". Kantali su još i Franjo Šugar i Jože Galant, Anton Patalino Terlević i Dean Kliman, te na tanko i debelo zajednički prvo Đordano Sirotić, Dorjana Legović, Diana Banko, Mladen Sirotić i Anđelina Banko, a potom i Marija Rojnić, Ivan Elio Babić i Milan Červar.

Nije izostao ni dugogodišnji sudionik susreta, Miloš Dodić iz Stranići, koji je izrecitirao svoju štoricu "Špahor". Budući da su smotru otvorili najmlađi domaćini, bio je red da je zatvore njihovi stariji kolege, članovi KUD-a Matko Laginja, s plesnim točkama.

- Nastupile su nove generacija izvođača, mladi nastavljaju tradiciju, zaključila je na kraju smotre Vojinović uz tradicionalan pozdrav "i k litu". (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter