Sutlic više nije za otkaze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetvero novinara HTV-a, medu njima i Sanja Mikleuševic-Pavic koja bi trebala roditi za manje od tri tjedna, vjerojatno nece dobiti izvanredni otkaz zbog javnog istupa u kojemu su upozorili na šovinisticki ispad glavnog ravnatelja HRT-a Vanje Sutlica. Uslijed zgražanja javnosti i upozorenja HND-a zbog prakticnog uvodenja verbalnog delikta, iz Sulticeva su ureda stigli upadljivo pomirljiviji tonovi.

"Osobno je mišljenje Vanje Sultica da bilo kakve radikalne mjere, ukljucujuci i otkaze o kojima se piše u medijima, ne bi smjele biti primijenjene. Razlog je taj što je on, kao glavni ravnatelj, predmet optužbi - dakle poslodavac koji mjere na kraju mora i provesti", piše u priopcenju koje smo dobili od glasnogovornika HRT-a Jánosa Römera.

Razlozi Sutliceve defenzive mogu se tražiti i u proceduralnim pogreškama u internoj istrazi koja je novinarskoj cetvorki trebala pokazati izlazna vrata Prisavlja: iako su u više navrata tražili originalnu prijavu u kojoj bi vidjeli za koju ih se tešku radnu povredu tereti, nisu je uspjeli dobiti! "Ovdje se citavo vrijeme raspravlja o otkazu po prijavi koju nikad nismo vidjeli, a tražili smo je", rekla nam je Lela Kneževic, jedna od novinara koji su javnosti podastrli vec cuveni ispad o «cetnickoj kurvetini».

Još je neobicnije da prijavu nije zaprimio ni Željko Valcic, HTV-ov sindikalni povjerenik, od kojega je prisavska Pravna služba zatražila ocitovanje o slucaju. "To je cudno, ali prijave nema ni kod mene", sve je što nam je rekao Valcic, otvoreno ironizirajuci cinjenicu da se istraga provodi na temelju dokumenta koji nisu vidjeli ni sindikalisti, ni novinari pred otkazom, niti njihovi odvjetnici.

Slucaj se, kako god bio okoncan, proširio izvan granica regije: uz veliku Sutlicevu fotografiju najavu otkaza prenijeli su neki od najcitanijih ruskih portala, uz naglasak da se postupak vodi i protiv novinarke u visokom stupnju trudnoce.


Podijeli: Facebook Twiter