Sutlic preživio sjednicu Programskog vijeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda se ocekivalo, ni nakon sjednice Programskog vijeca HRT-a na Prisavlju se ništa formalno nije promijenilo - Vanja Sutlic i dalje je glavni ravnatelj HRT-a. Nitko, naime, nije pokrenuo postupak utvrdivanja njegove odgovornosti vezano za niz skandala koji zadnje vrijeme potresaju HRT, makar se iz recenog može išcitati da je samo pitanje dana kada ce Vijece i to uciniti. Ovaj put Vijece se prije svega bavilo zakonitiošcu postupka kojim se na HRT-u utvrdivala odgovornost novinara Lele Kneževic, Maje Sever, Sanje Mikleuševic Pavic i Roberta Zubera, pa je na koncu i donesen zakljucak da se zbog dvojbi u zakonitost postupka i od Ravnateljstva HRT-a izrecenih opomena pred otkaz od Inspekcije rada zatraži kontrola ispravnosti postupka, kao i mišljenje dva neovisna strucnjaka za radno i medijsko pravo.

Sjednica je zato zorno pokazala da Ravnateljstvo ima sve manje kredita medu clanovima Vijeca. U zakljucak je tako umalo ušla i recenica da je aktualno ravnateljstvo nesposobno nositi se s kriznim situacijama, a Sutlic je najavio da je spreman smjenjivati sve suradnike koji nisu u stanju ispuniti svoje zadace.

Da se pak celništvo HRT-a podijelilo na dva nepomirljiva tabora, jedan u kojem je ravnatelj HTV-a Blago Markota i ravnatelj HR-a Davor Mezulic, i drugi u kojem su Vanja Sutlic i šefica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzic, pokazalo se onog trenutka kada je Markota otkrio da su Sutlic i Novak Srzic od pocetka involvirani u postupak utvrdivanja novinarske odgovornosti.

Pace, Markota je obznanio da ga je odmah nakon što je cetvero novinara javno priznalo da je culo Sutlicev ispad nazvala Novak Srzic te mu kazala da postupak utvrdivanja njihove odgovornosti mora ici prema otkazu.

- Da, ja sam rekla da im treba dati otkaze jer sam bila zaprepaštena da na portal s takvim stvarima izlaze, kazala je Novak Srzic, ali i brzo dodala da je nakon toga zvala i Mezulica koji je formalno vodio postupak, a onda i novinarku Sever da bi joj javila da otkaza nece biti.

Clanovi Vijeca su svejedno kazivali da je postupak ocito proveden manjkavo, tražilo se i da se ponovi kako valja, a Damir Grubiša je upozorio da su njime prekršena i neka ustavna prava, kao i Europska konvencija ljudskih prava, zbog cega bi šteta mogla biti velika, i to po cijelu zemlju.

Sutlicu je poruceno i da je svoj privatni spor prikazao kao spor HRT-a, prozvan je i zbog izbjegavanja javnih natjecaja, a dio vijecnika se uhvatio i (ne)logicnosti njegove najave kadrovskih promjena, i to tako da ce kriterij biti strucnost, a ne kao do sada pripadnost nekim politickim i drugim opcijama. No, odgovore na konkretna pitanja koga kani mijenjati i zašto, ili tko su lobiji koji ga pritišcu, nije dao.


Podijeli: Facebook Twiter