Sutlic daje mandat na raspolaganje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Odgovornost je puno šira i ne može se i ne smije zaustaviti samo na jednoj osobi", kazao je clan Programskog vijeca HRT-a Hašim Bahtijari, nakon što je ravnatelj HTV-a Blago Markota u ponedjeljak predložio Programskom vijecu HRT-a razrješenje glavne urednice Informativnog programa Hloverke Novak-Srzic.

Premda, baš kao i Markota, nije nazocio konzultacijama clanova vijeca s ravnateljstvom, Bahtijari je, cini se, pogodio dobar dio scenarija koji bi se trebao i mogao odvrtjeti u utorak, 8. prosinca, na novoj sjednici vijeca.

Konzultacije su, saznajemo, urodile i dogovorom da ce u utorak kompletno ravnateljstvo s glavnim ravnateljem Vanjom Sutlicem na celu, staviti mandate na raspolaganje, a u ime što elegantnijeg raspetljavanja kaosa na HRT-u.

Zauzvrat, vjerojatno ce stati dubinska analiza njihova ucinka u ove dvije i pol godine mandata, baš kao što ih se nece posve šikanirati i marginalizirati, vec ce im se naci neka ugodna hladovina prisavska, kako se nalazila i njihovim prethodnicima.

Drugi razlog sedmodnevnom predahu jamacno leži u zakonskoj obvezi ravnateljstva na odlasku da prije razrješenja predloži vijecu vršitelje dužnosti za svoje funkcije. Tko ce biti v.d. glavnog ravnatelja, ne zna se.

Zna se, medutim, za neke od želja, ponajprije onu današnjeg dopredsjednika Programskog vijeca HRT-a Siniše Grgica da na mjesto v.d. glavnog ravnatelja instalira svoga covjeka, aktualnog glavnog tajnika HTV-a Mislava Stipica.

No, navodno Grgiceva želja tu ne staje, vec je Stipicu zadaca da pripremi teren taman tako dobro da u konacnici novi glavni ravnatelj bude opet njegov covjek Damir Novinic, današnji Markotin savjetnik za ekonomska pitanja.

Podsjetimo, Stipic i Novinic Grgicevi su suradnici još iz doba kada su prevratom zaslužili vodstvo Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb, a njihovi potpisi stoje i na Grgicevoj kandidaturi za clana Programskog vijeca. Markota ih je zaposlio tocno prije godinu dana, 1. prosinca 2008.

Ova nas aritmetika na koncu dovodi i do pitanja neuništive Hloverke Novak-Srzic. Nije, naime, nemoguce da ce Grgic svoj glas za njenu detronizaciju uvjetovati provedbom svoga nauma. Navodno mu je realizacija zamišljenog scenarija važnija od svega pa i od ambicije da postane predsjednik vijeca.

Pitanje je medutim koliko je vijecnika tome sklono, baš kao što je i pitanje koliko je vijecnika još uvijek sklono Hloverki Novak-Srzic cak i nakon poražavajuceg izvješca o stanju u Informativnom programu.

Nema sumnje da ce se i opet tražiti mig politike. Neslužbeno se doznaje da je Novak-Srzic vec posjetila premijerku Jadranku Kosor koja ju je primila, ali je navodno prijem bio poprilicno hladan. Izgleda da je premijerka odlucna prepustiti drugima da se muce s Prisavljem.

Na koncu, vrijedi se nakon svega, poglavito nakon Markotine analize stanja u Informativnom programu, pitati i zbog cega nitko od nadredenih Hloverke Novak-Srzic nije reagirao prije.

Svi od vrha do dna, ne samo da su sve znali, nego su i njihovi potpis na dobrom dijelu odluka i dokumenata, recimo na odlukama da se u dvije godine zaposli 55 novih ljudi. Zbog toga se sada svaka grcevita borba za spas cini još grotesknijom.


Podijeli: Facebook Twiter