Šutjeli mi ili ne, zelenjava preskupa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljute se proizvodaci povrca jer s pulske tržnice u tiskanom izdanju Glasa Istre prenosimo visoke cijene. Nažalost, one su tocne, unatoc njihovu negodovanju da cijene napuhuju (pre)prodavaci, koji nisu "ni orali ni kopali".

No, kupca ne zanima koliko je radic bilo teško uzgojiti, koliko mu je vode trebalo, koliko ga je tko okopavao, a koliko zaradio na njegovoj prodaji - ono što krajnjeg kupca zanima jest njegova cijena, a ona je i u petak, šutjeli mi o tome ili pisali, bila viša nego cijena piletine.

Nešto je pala cijena blitvi koja se mogla kupiti po 14 kuna. Isto su koštale i brokule te špinat, dok je zelena salata stajala od 12 do 18 kuna. Kelj se prodavao po cijeni od cetiri do šest, a kupus po cetiri kune.

Na jednom smo štandu pronašli i mišancu, i to po 20 kuna, dok je mladi zeleni radic bio cak 80! Za one koji ne znaju što je mišanca pojasnimo da je rijec o mješavini raznovrsnih samoniklih, sezonskih biljaka u kojoj prevladavaju divlji radic, zelje, luk, koromac…

U vocnom dijelu tržnice i dalje ništa novo: narance su na odlasku, a novog voca nema na vidiku. Dok ne zaživi bolja ponuda jagoda, kupci ce se morati zadovoljiti domacim jabukama, kivijem ili, pak, uvoznim bananama i kruškama.


Podijeli: Facebook Twiter