Šutejevo djelo vraća se u Motovun

Miroslav Šutej
Miroslav Šutej

Sutra u 15 sati u motovunskoj galeriji "Pet kula" otvara se izložba radova Miroslava Šuteja. Ovime zapravo počinje trogodišnji ciklus izlaganja njegovih djela, od kojih će se nakon prve izložbe sastaviti odabir za stalni postav njegovih djela u Motovunu.

Naime, Miroslav Šutej je od konca 1960-ih pa do smrti 2005. često boravio u Motovunu gdje se odmarao, ali i stvarao. Javnosti je zacijelo poznato da pripada skupini najznačajnijih hrvatskih likovnih umjetnika druge polovice 20. stoljeća.

Uključujući se u pokret "Nove tendencije" značajan je doprinos dao i suvremenom europskom slikarstvu.

Šutej se 1990. u Motovunu bavio oblikovanjem grba i zastave Republike Hrvatske, a osim što je oblikovao simbole hrvatske državnosti, oblikovao je i našu valutu, kunu.

U galeriji Pet kula bit će izložena djela iz rane faze Šutejeva stvaralaštva, a to su gvaševi nastali između 1955. i 1960. godine, ali i radovi iz zrelije faze nastali između 1980. i 1990.

Ovomu će biti pridodani crteži, zapravo studije hrvatskog grba i zastave većim dijelom nastali u Motovunu.

Voditelj ovog projekta je Šutejev sin Šimun, koji osim izložbi očevih radova namjerava u obnovljenoj motovunskoj galeriji godišnje organizirati barem jednu izložbu nekog od eminentnih suvremenih likovnih umjetnika.

U konačnici, Motovun to zaslužuje jer je kao domaćin Motovunskim likovnim susretima 1970-ih bio kolijevka modernih umjetničkih stremljenja u našem širem okruženju.  (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter