Šutanovac Vratović: Djelovanje B. Miletića izaziva nelagodu među istarskim Hrvatima

Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

"Istarska putovnica" jasan je znak kako Boris Miletić i IDS ne žele biti dio Hrvatske, a Miletićevo djelovanje proteklih tjedana izravno ugrožava odredbe Ustava Republike Hrvatske, te stvara nelagodu među svim Hrvatima s područja Istarskog poluotoka, ocijenila je predsjednica županijskog vijeća HSP dr. Ante Starčević Istarske županije Mirjana Šutanovac Vratović u utorak navečer u Motovunu na konferenciji za novinare zajedno s podružnicama UHDDR-a Kastva, Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Predsjednik IDS-a neprimjerenim izjavama i svojim djelovanjem proteklih tjedana izravno ugrožava odredbe Ustava Republike Hrvatske, ustvrdila je Šutanovac Vratović i naglasila kako retorika Borisa Miletića u posljednje vrijeme stvara nelagodu među svim Hrvatima s područja istarskog poluotoka.

HSP dr. Ante Starčević, Domovinska koalicija i braniteljske udruge stoga ovim putem traže kazneno gonjenje Borisa Miletića, a na istom zahtjevu, kako su izjavili, bit će ustrajni sve dok se ne ispoštuje Ustav i pripadajući Zakoni Republike Hrvatske.

Osvrnuvši se na objavu fotomontaže tzv. „istarske putovnice“ na svom facebook profilu Miletić je prije par dana u izjavi za Hinu istaknuo "kako poruka te objave nije teritorijalno odvajanje Istre, što IDS nikad nije tražio, nego je poruka u povodu govora mržnje u Srbu bila da je po toleranciji Istra svijet za sebe".

"Javno zagovaranje Istre kao samostalne regije nije ništa drugo nego prikrivena priprema terena za ostvarenje konačnog cilja grupacije oko Borisa Miletića, a to je odvajanje istarskog poluotoka od matice Hrvatske. Nakon što je kao čelnik jedne parlamentarne stranke na svom osobnom facebook profilu postavio sliku tzv. „istarske putovnice“ svi u Hrvatskoj dobili smo neskrivenu potvrdu takvih težnji" -  istaknula je predsjednica istarskog HSP AS. Dodala je kako za razliku od njegovih istomišljenika iz kulturnog života koji se, kako je rekla, "kod omalovažavanja nacionalnih simbola i osjećaja većinskog hrvatskog naroda besramno skrivaju iza „umjetničkih sloboda“ i performansa“, domaćoj javnosti Boris Miletić nije poznat kao umjetnik koji bi si takvu provokaciju mogao nekažnjeno dopustiti.

Po njezinim riječima objavljivanjem tzv. „istarske putovnice“ Miletić je izravno je prekršio točke 1. i 2. Ustava RH te je, smatra ona, "povukao veleizdajnički čin za koji bi mu bilo suđeno u svakoj zemlji zapadne demokracije na koju se isti, kao i njegov mentor Ivan Jakovčić, nerijetko poziva".

"Igra s „istarskom putovnicom“ osim kršenja Ustava RH, predsjednik IDS-a je izravno povrijedio i sve obitelji poginulih, nestalih i ranjenih hrvatskih branitelja, kao i svih onih heroja koji su iz rata na sreću izašli fizički zdravi" - poručila je Mirjana Šutanovac Vratović dodavši kako je posebno žalosti izostanak reakcije stalnih političkih partnera IDS-a koji "šutnjom na ovakav potez čelnika jedne parlamentarne stranke zapravo prešutno odobravaju i podupiru takvo djelovanje koje, kada uzmemo o kome se radi, definitivno ima UDBA-in rukopis i iredentističko djelovanje".

Stoga su iz HSP AS prozvali i sve institucije zbog izostanka djelovanja u svezi s ovim pitanjem te od njih zatražili pravodobnu reakciju sukladno Zakonu. "Ne možemo i ne smijemo licemjerno huligane koji nas sramote na nogometnim utakmicama u Francuskoj prozivati orjunašima i istodobno prešućivati ovakve poteze koji za cilj imaju ugroziti teritorijalnu cjelovitost Hrvatske. HSP AS, Domovinska koalicija i braniteljske udruge stoga ovim putem traže kazneno gonjenje Borisa Miletića, a na istom zahtjevu bit ćemo ustrajni sve dok se ne ispoštuje Ustav i pripadajući Zakoni Republike Hrvatske" - zaključili su u HSP-u dr. Ante Starčević u Motovunu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter