Suština istarske kuhinje je u okusima


Veliku multimedijalnu izložbu postavljenu do polovice listopada u galerijsko-izložbenom prostoru Svetih Srca prati i zanimljiv katalog s esejima nekoliko stručnjaka iz raznih oblasti, a koji govore o hrani i o svome odnosu s hranom.

Autori izložbe su Tajana Ujčić, Franko Lukež i Mauricio Ferlin, a popratne tekstove potpisuju Tatjana Bradara (Pir i slične prigode), Gracijano Kešac (Vojska), Darko Komšo (Lov), Tanja Kocković Zaborski (Za stolom, Žito, kruh i tjestenina, Ognjište; Od komode do kužine), Mirjana Margetić (Majke), Kristina Mihovilić (Peć i histarski kralj, Č(e)ripnja/peka), Ketrin Milićević Mijošek (Ribolov), Ivona Orlić (Za stolom), Silvana Petešić (Rimska kuhinja), Ida Koncani Uhač (Ribolov, Rimska kuhinja, U restoranu), Elena Uljanić Vekić (Inventar kuhinje u Poreču 1743. godine, Inventar trgovine mješovitom robom u Poreču 1692. godine), Željko Zgrablić (Kratka povijest izabranih namirnica).

Knjiga donosi uzrečice i misli o prehrani i prehrambenim navikama koje su napisali povjesničari.

Prva autorica ozbiljnijih kuharica u Istri bila je barunica Eta Polesini, koja je u Milanu objavila seriju kuharica pod nazivom "Što pripremam za moje goste", a koja se sastoji od šest dijela: Slastice uz čaj, Slastice uz doručak i ručak, Predjela, Meso i riba, Maneštre i povrće, Jelovnici i čuvanje hrane. Prva je prava istarska kuharica ona Franka Lukeža objavljena 1982. godine u izdanju Istarske naklade: "Istarska kuhinja - gastronomsko turistički vodič". (Vanesa BEGIĆ; snimio Manuel ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter