Sustav zaštite jači od kolovoških poplava

Snimanje na tržnici (V. HABEREITER)
Snimanje na tržnici (V. HABEREITER)

Predstavnici Vatrogasne zajednice, komunalnih poduzeća i ostalih mjerodavnih ustanova uključenih u sustav zaštite, okupili su se danas u Puli na 5. sjednici Stožera civilne zaštite Istarske županije. Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac u uvodnom se izlaganju kratko osvrnuo na nekoliko ljetnih mjeseci koje su obilježile velike količine oborina, koje su došle prije glavne "kišne sezone".

- Obilne oborine u kolovozu, koje su zaprijetile poplavama na našem području, uspješno smo apsolvirali. Pokazalo se da sustav zaštite funkcionira i djeluje te da smo zahvaljujući toj činjenici sva nevremena prošla su bez ljudskih žrtava, uz velike materijalne štete koje se još uvijek zbrajaju. Da službe nisu kvalitetno djelovale te bi posljedice bile daleko veće, kazao je Kozlevac.

Riječ je potom uzeo voditelj Vodnogospodarske ispostave za sliv "Raša – Boljunčica" Vitomir Skandul koji je naglasio da Hrvatske vode iz godine u godinu ulažu sredstva i grade sustav obrane od poplava. Hrvatske vode u suradnji sa svih relevantnim faktorima u sustavu spremni su na ekstremne padaline, međutim kad se dogodi situacija da u svega par sati padne 180 litara kiše po kvadratnom metru to stavlja postojeće vodotoke pod veliko opterećenje.

Na sjednici Stožera civilne zaštite Istarske županije sudjelovali su rukovoditelji službi koje se bave zaštitom ljudi i imovine – od policije, vatrogasaca, Hitne pomoći, Doma zdravlja, Crvenog križa, Gorske službe, Zavoda za javno zdravstvo i turističkog sektora.

Na koncu je usvojeno pet zaključaka. Prvi zaključak odnosi se na preventivnu zaštitu od poplava na području Istarske županije koja je kroz poduzete aktivnosti uređenja vodotokova i vodozaštitnih objekata unaprijeđena. Istaknuta je potreba da se kod donošenja prostorno-planske dokumentacije svih razina na području Istarske županije i dalje planira uređenje prostora od mogućih opasnosti od velikih količina vode te ograniči gradnja objekata na područjima koja su podložna poplavama. U slučaju poplave, kada postoji mogućnost zamućenja dijela izvorišta pitke vode, vodovodi na području Istarske županije, zajedno s ostalim službama, trebaju planirati alternativnu opskrbu vodom.

Uz naglasak da će se i dalje poduzimati mjere svih vrsta prevencije, o mogućim opasnostima od nevremena i poplava promptno informirati javnost usvojen je i zaključak prema kojem je temeljem poduzetih aktivnosti na svim razinama, a posebno redovnih snaga koje se uključuju u prevenciju i saniranje mogućih poplava i nevremena, stanje sustava obrane od poplava u Istarskoj županiji na zadovoljavajućoj razini. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter