Sustav placa u zdravstvu pogoduje korupciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog društva i ove je godine u Grožnjanu organizirao trodnevni seminar «Mediji i zdravlje», ovaj put na temu «Privatno i javno zdravstvo».

Miješanje privatnog i javnog zdravstva tema je koja je došla u fokus javnosti posebice nakon napisa da se sve više novca prelijeva iz javnog u privatni sektor. Prema istraživanjima u 2008. u privatnom sektoru zdravstva ostvareno je oko 610 milijuna kuna prihoda, dok je javno zdravstvo prihodovalo 17,2 milijarda.

Broj korisnika privatnih zdravstvenih usluga u toj je godini dosegnuo gotovo milijun, a broj lijecnika u privatnom zdravstvu u zadnjih se desetak godina utrostrucio. Ugovori koje je HZZO sklopio s privatnim zdravstvenim ustanovama vrijedni su 728,7 milijuna kuna.

Na konferenciji su se proteklog vikenda susreli predstavnici svih strana koje sudjeluju u potrošnji zdravstvenog novca, a kroz rasprave i predavanja kljucnih ljudi u tom sustavu, sudionici su diskutirali o buducnosti javnog i privatnog sustava (sa zakljuckom da su oba potrebna), financijskoj stabilnosti i održivosti tog sustava.

Buduci da su pred nama parlamentarni izbori, i subota je bila rezervirana za prezentaciju zdravstvene politike u predizbornim programima. Pozivu novinara odazvale su se samo cetiri stranke - SDP, IDS, HSS i prije 16 mjeseci osnovani Hrvatski laburisti - Stranka rada.

O negativnostima aktualnog zdravstvenog sustava i promjenama koje su nužne govorili su dr. Ranko Ostojic (SDP), Valerio Drandic (IDS), Ana Stavljenic Rukavina (HSS) i dr. Stipe Drmic (HL-SR). Svi su isticali potrebu reorganizacije aktualnog zdravstva i što uciniti za postizanje pravednog, odgovornog, kvalitetnog i decentraliziranog sustava koji ce biti dostupan svim gradanima.

Govornici su spomenuli u svojim izlaganjima, medu ostalim, rascjepkanost tog sustava, nepoticajni sustav placa (što pogoduje korupciji), jer su u bolnicama isto placeni lijecnici i medicinske sestre koji rade i oni koji se manje trude, uz opasku da je pacijent postao izvor prihoda, a zdravlje roba.

Zadnji dan obradivala se osnova komunikacije s medijima u zdravstvu - najprije je održano predavanje, a onda i radionica.

Seminar su suorganizirali Hrvatska mreža zdravih gradova, Škola narodnog zdravlja «Andrija Štampar» pri Medicinskom fakultetu Sveucilišta u Zagrebu, te udruga za bolje zdravlje i zdravstvo Difrakcija. Njegovi voditelji bili su Mario Harapin s Hrvatskog radija, te iz «Andrije Štampara» dr. sc. med. Ognjen Brborovic i dr. med. Tea Vukušic Rukavina. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter