Sustav parkirnih kartica u buzetskom starom gradu

Na 169 mjesta dolazi 215 automobila (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Na 169 mjesta dolazi 215 automobila (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Nedostatak parkirališnog prostora u starogradskoj jezgri Buzeta višegodišnji je problem. Ponekad je prava lutrija pronaći slobodno mjesto. Prema nekim analizama, u povijesnoj jezgri u vrijeme kada su svi stanari kod kuće, zna biti parkirano 215 vozila, a ima 169 parkirnih mjesta gdje se može parkirati, doduše nisu sva regularne veličine 2,30 puta 5 metara, ali ne smetaju odvijanju prometa.

U gradu Buzetu uvode stoga sustav parkirnih kartica za stanare starog grada, a s takvim bi se režimom prometovanja moglo krenuti već u svibnju, najavio je gradonačelnik Siniša Žulić.

- Rješenje parkirališnih problema višegodišnji je zahtjev Mjesnog odbora Buzet - Stari grad i tamošnjih stanara zbog sve većeg broja stanovnika pa tako i automobila koji se povećao zadnjih godina, ali i zbog sve veće turističke atraktivnosti te pozicije.

Došli smo u situaciju da je potrebno uvesti određenu regulaciju prometa unutar starogradske jezgre, iako smo svjesni da svaka regulacija donosi određena ograničenja. Cilj je bio naći model koji će poboljšati kvalitetu života stanara u starom gradu, a s druge strane neće imati presudan utjecaj na turistički razvoj i turističke potencijale. Opredijeli smo se za relativno fleksibilni sustav tako da se u određenim situacijama može prilagođavati nekakvim potrebama, ističe Žulić.

Nakon brojnih analiza i projekata, u suradnji sa prometnim stručnjacima, u razgovoru sa građanima i službama koje se tiče komunalna problematika, naglašava Žulić, došlo se do rješenja koje je najmanje ograničavajuće, prvenstveno za stanare starog grada koji su uvijek u prvom planu, a to je uvođenje sustava parkirnih kartica za stanare kakav se pokušao uvesti prije šest, sedam godina, ali nije zaživio.

Stanarima starog grada dodijelit će se parkirane kartice kojima će se omogućiti parkiranje jednog vozila po stambenoj jedinici, a ostala se vozila mogu parkirati na parkiralištu kod mjesnog groblja.

Predsjednik MO-a Goran Jambrošić izrazio je nadu da će sustav parkirnih kartica za stanare starog grada zaživjeti jer je to praksa i model koji se provodi i u nekim drugim istarskim gradovima. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter