Sustav odvodnje na Labinštini do 2020. godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodovod Labin, jedino je poduzeće u Istri, a moguće i šire, koja se istovremeno bavi vodoopskrbom, a u svom djelokrugu ima i kompletnu brigu o sustavu odvodnje za cijelu Labinštinu. Istina je da se pod tim podrazumijevaju mnogobrojne septičke jame, još uvijek u uporabi, jer kako su se gradile kuće i trasirale ceste za asfaltiranje, kanalizacija kao sustav odvodnje, još uvijek nije sprovedena. Ipak, septičke će jame uskoro će postati prošlost. Najdulje kroz dvije godine zamijenit će ih priključci na gradsku kanalizaciju.

Podmorski ispust u otvoreno more

Veliki je to zahvat, i skup u svakom pogledu, kojemu se sada nazire početak. Naime, ulaskom u EU, 2013. Republika Hrvatska je preuzela obaveze uskladiti se, s određenim direktivama Europske unije, unutar kojih je i uvođenje sustava odvodnje, odnosno kanalizacije na cijeloj Labinštini.

U Gradu Labinu organizirana je prva faza izgradnje kanalizacije i to na Vinežu, od doma Riko Milevoj prema Viškovićima, na potezu približno 350 metara, po cijeni 400 tisuća kuna. Sada ide druga faza dužine 200 metara, (vrijednosti 230 tisuća kuna). I time je Vinež obuhvaćen kanalizacijom, priča nam direktor Vodovoda Labin Dino Škopac.

- Cilj nam je napraviti sustav odvodnje na čitavoj Labinštini do 2020. godine. U izradi su dvije varijante o kojima će odlučivati struka, lokalna samouprava i EU fondovi, koji projekt financiraju iznosom većim od 70 posto. Donijet će se odluka kojom se definira gdje će biti smješteni uređaji za pročišćavanje, kaže direktor Vodovoda Labin.

Na aglomeracijama za koje je potrebno rješavati odvodnju, Labin, Raša, Rabac, spojit će se Štrmac i Sv. Nedjelja. Kršan će imati svoj uređaj u Plomin luci, koji već sada postoji, samo ga treba rekonstruirati. Na njega će se spojiti sva ona mjesta do Vozilići, s tim da će biti napravljen podmorski ispust daleko u otvoreno more. (Katarina ŠOŠTARIĆ-PERKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter