Sustav narušava autohtonost istarskih kuća

Nelo Bernaca pored svoje kuće za odmor u Taru (M. MIJOŠEK)
Nelo Bernaca pored svoje kuće za odmor u Taru (M. MIJOŠEK)

Nelo Bernaca iz Banjola je na nedavnom forumu Sekcije zajednice obiteljskog turizma HGK Istarske županije izazvao lavinu odobravanja među privatnim iznajmljivačima, kada je na primjeru svojeg objekta ukazao kako uvjeti za kategorizaciju kuća za odmor nisu usklađeni s autohtonošću istarskih kuća. Na svaku iznesenu primjedbu dobio je velik pljesak okupljenih, a kritike na račun uvjeta kategorizacije vadio je kao iz rukava.

Posjetili smo ga u njegovoj kući za odmor, koju trenutno obnavlja, i osobno se uvjerili na ozbiljnost problema s kojim se susreće. Kuća se nalazi na istočnom djelu Tara i s njegove terase pruža se prekrasan pogled na talijanske Alpe i brojna naselja na obroncima zapadne Istre, među kojima su najistaknutiji Brtonigla i Kaštelir-Labinci.

Bernaca nam je rekao da je rođen u Taru, ali da je većinu života proveo u južnoj Istri gdje je radio 26 godina u Uljaniku, a potom do umirovljenja bio privatni poduzetnik te istovremeno zarađivao i od iznajmljivanja apartmana. U mirovini je kupio derutnu staru kamenu kuću u Taru, u djelu pored njegove rodne kuće, s namjerom da je obnovi i iznajmljuje turistima. Kaže da je prvo tražio od arhitekta da naprave projekt koji će zadržati autohtonost objekta, ali da bude u skladu s uvjetima za kategorizaciju kuće za odmor s četiri zvjezdice.

Kuće ostaju, pravilnici se mijenjaju

- Arhitekt me upozorio na brojna pravila koja nalažu uvjeti za kategorizaciju, te da bi primjenom istih narušili autohtonost istarske kuće. Držim da je zadržavanje autentičnosti najvažnije, jer su takve kuće postojale prije sto godina, postoje sada i postojat će u budućnosti. No, pravilnici su ionako podložni promjenama. Stoga sam od arhitekata tražio minimalne intervencije na objektu, rekao nam je Bernaca.

Tražili smo da nam pojasni u čemu nisu usklađeni uvjeti za kategorizaciju i autohtonost njegove istarske kuće. Po njemu, tipične istarske kuće nemaju predprostor i da je suludo to nametnuto u uvjetima za objekt koji se želi kategorizirati s tri i više zvjezdica. Pojasnio je da se u njegovu kuću ulazi u prostoriju koja je istodobno kuhinja, blagovaonica i dnevni borak, a da bi dobio četiri zvjezdice trebao bi ispred kuće napraviti nekakav dodatni predprostor, čime bi narušio izgled objekta i ono po čemu se ističu autohtone istarske kuće.

Bernaca nam je pokazao u kući još jedan problem koji nije u skladu s uvjetima za kategorizaciju. U tom propisu nalaže se da objekt koji želi imati tri i više zvjezdice mora imati pločicama obložen zid kupaonice sve do stropa. U njegovoj kući ima pet spavaćih soba s pet kupatila, od kojih se četiri nalaze u prostorijama koje se protežu u visinu do četiri metra, odnosno do krova. Naš sugovornik kaže da nema nikakve logike da u četiri kupatila postavlja pločice do krova i da to nema smisla nametati kao uvjet za kategorizaciju. Na uvjete koje propisuje Ministarstvo turizma Bernaca nam je rekao da je uputio pisanu primjedbu Hrvatskoj gospodarskoj komori i na račun veličine kreveta.

Kreveti i madraci kojih nema

- Ako želim objekt s četiri zvjezdice moram imati bračne krevete veličine 180 x 210 centimetara. Onaj tko cilja na pet zvjezdica mora imati 200 x 210, a kome su dovoljne tri zvjezdice potrebno je osigurati krevete od 160 x 200 cm. Ja nisam našao krevet kakav je propisan, ni madrac. Mogu reći da sam se stvarno potrudio u potrazi. Stoga sam dao izraditi krevete kod stolara jer nema tih veličina na tržištu, a pogotovo ne ono što bi ja odabrao. Također, na tržištu nema ni madrac za te krevete, te sam trebao napraviti specijalnu narudžbu, ogorčeno je rekao te se upitao zar je moguće da je takav zakon pisao netko tko nema blage veze sa stanjem na terenu?

Upozorio nas je da se od njega traži i da pribavi tehničku dokumentaciju proizvođača kojom će dokazati da ima protuklizni tepih, ili dno kade/tuša. S osmjehom punim ogorčenja se pitao koji proizvođači tepiha to uopće izdaje. Nije mu jasno da se od njega traži da gostima svaki dan treba mijenjati ručnike, te da mora imati uslugu buđenja i telefon za direktne vanjske pozive s direktnim izlazom na javnu telefonsku mrežu…

- Pitam se tko još to nudi? Pa to je kao ponuda hotela, a ne kuće za odmor koju gosti iznajmljuju da dobiju svoju privatnost. A da ne govorim o telefonu s direktnim izlazom na javnu telefonsku mrežu. To je posve nepotrebno sada kada svatko ima svoj mobitel, rekao nam je Bernaca te naglasio kako nisu samo problematični uvjeti za kategorizaciju kuća za odmor već je i problem apartmana.

Primjerice, želim li nešto promijeniti u samo jednoj sobi moram ponovno kategorizirati sve apartmane koje nudim. To je suludo, zaključio je Bernaca. (Paulo GREGOROVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter